pixabay.com

Šta Italija namerava preduzeti u bilateralnim odnosima sa Izraelom i kao zemlja članica Evropske Unije, da bi se garantovalo da i Palestinci na okupiranim teritorijama dobiju anti-Covid vakcinu, pitanje je koje su, kako piše list “Manifesto”, uputila tri člana italijanskog parlamenta ministru za inostrane poslove Luiđiju di Maju.

S tim u vezi “Manifesto” piše kako je premijer Izraela Benjamin Natenjahu odlučio da pokloni doze anti-Covid vakcina nekim zemljama, ali “prvenstveno onima koje su spremne da priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela”.

Prema pisanju lista, na spisku su Čad, Uganda, Etiopija, Honduras, Gvatemala, Mađarska, San Marino, Mauritanija, Maldivi i još neke.

– I dok izraelski premijer planira Covid-diplomatiju, potpuno je nezainteresovan da vakcinaciju sprovede među pet miliona Palestinaca na okupiranim teritorijama – podseća list.

“Manifesto” piše da i međunarodne humanitarne organizacije protestuju protiv ove diskriminacije.

List navodi i izjavu američkog demokratskog senatora Bernija Sandersa koji je takvo ponašanje vlade Benjamina Natenjahua ocenio uvredljivim, kao i pismo odbornika iz Njujorka Džamala Boumana izraelskom konzulu u kome je postavio pitanje “zašto su (jevrejski) kolonisti na okupiranim teritorijama vakcinisani, ali ne i Palestinci”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here