EPA-EFE/MOHAMMED SABER
Rakete iz Gaze lete ka Izraelu

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je večeras da je u izraelskom napadu na pojas Gaze poginulo 20 ljudi, a prema navodima palestinskih medija, među žrtvama je i devetoro dece, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela raketne napade na pojas Gaze, navodeći da su u raketnim udarima poginula trojica pripadnika militantne organizacije Hamas koja je prethodno raketirala Jerusalim nakon isteka ultimatuma upućenog izraelskoj vladi da povuče bezbednosne snage iz kruga džamije Al Aksa.

Izraelske odbrambene snage potvrdile su da su vojni avioni večeras gađali tunel Hamasa u Gazi.

Najmanje 20 Palestinaca, od kojih devetoro dece, poginulo je večeras u izraelskom napadu na pojas Gaze, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja palestinske enklave. Povređeno je 65 osoba.

Izraelski dron ispalio je rakete na grupu ljudi na istoku Bejt-Hanuna. Napad je bio odgovor jevrejske države na lansiranje raketa na Jerusalim. Prema podacima vojske Izraela, ispaljeno je bilo 45 raketa.

U izveštaju izraelskih medija se navodi da je među ubijenim članovima Hamasa i jedan od komandanata, koji je i bio među primarnim ciljevima uzvratnih raketnih udara izraelske vojske.

Hamas je potvrdio da je ubijen jedan od komandanata te organizacije. Islamski džihad najavio odmazdu za izraelske raketne napade.

U Jerusalimu su se oglasile sirene upozorenja na raketni napad, a nedugo zatim su se čule i detonacije, preneo je ranije Rojters.

Potom se oglasio i predstavnik vojnog krila Hamasa Abu Obeida koji je potvrdio da su raketni napadi odgovor na, kako se izrazio, “zločin i agresiju” koje Izrael čini u Jerusalimu, preneo je AP.

Više od 330 povređenih u sukobima na Hramovnoj gori

Palestinci su nastavili sukob sa izraelskim snagama bezbednosti na Hramskoj gori, prenose palestinski mediji.

Palestinski crveni polumesec kaže da je do do sada povređeno 334 Palestinca u sukobima sa izraelskom policijom u jerusalimskom Starom gradu. Oko 258 njih je hospitalizovano. Sedmoro je u teškom stanju, a neki su podvrgnuti operaciji, navodi Crveni polumesec.

Netanjahu: Hamas prešao crvenu liniju

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je da je palestinska militantna grupa Hamas “prešla crvenu liniju” raketnim napadom na Jerusalim i najavio oštar odgovor.
– Nećemo tolerisati napade na našu teritoriju, na naš glavni grad, naše građane i vojnike. Ko god nas napadne, platiće skupo – istakao je Netanjahu.
On je naveo da će se borbe još neko vreme nastaviti.

EU, Rusija i SAD apeluju na obustavu sukoba

Zbog eskalacije sukoba, Evropska unija, Rusija, SAD pozivaju obe strane da smesta obustave borbe. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel kaže da je neophodno da se obe strane uzdrže od nasilja. “To ništa neće doneti, probleme je potrebno rešiti mirno, razgovorom”, dodao je Borel.

Izraelski ministri: Zeleno svetlo za masovno bombardovanje Gaze

Ministri u Vladi Izraela koji su članovi visokog bezbednosnog saveta odobrili su masivne vazdušne napade na Gazu, ali ne i kopnene operacije, prenosi portal Ynet. “Hamasu mora biti nanet težak udarac, a opet, svi razumeju naša ograničenja. Ne želimo širi sukob”, rekao je izraelski zvaničnik tom portalu. Neimenovani zvaničnik vlade očekuje da će neprijateljstava biti okončana za dva ili tri dana.

Vojska Izraela: Sukob će potrajati nekoliko dana

Izraelske odbrambene snage (IDF) kažu da će borbe verovatno narednih nekoliko dana, nakon što je na desetine raketa ispaljeno na Izrael iz pravca Gaze, uključujući Jerusalim.
“U narednih nekoliko dana Hamas će osetiti ‘dugačku ruku’ (izraelske) vojske”, rekao je portparol IDF Hidaj Zilberman.
Portparol kaže da se vojska priprema za širok spektar mogućnosti, uključujući i kopnenu operaciju, kao i povratak ciljanih ubistava vođa Hamasa.
“Sve opcije su na stolu”, dodao je Zilberman.

Savet bezbednosti održao konsultacije

Savet bezbednosti UN održao je danas hitne konsultacije zbog eskalacije nasilja u istočnom Jerusalimu i razmatrao predloženu izjavu kojim se Izrael poziva na prekid deložacije Palestinaca, ”uzdržanost i poštovanje istorijskog statusa kvo svetih mesta” u Jerusalimu. Diplomatski izvori AP navode da je svih 15 članica izrazilo zabrinutost zbog sukoba i porasta nasilja. Međutim, SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da izjava u ovom trenutku možda ne ni bila korisna, ali su se ipak saglasile da stručnjaci SBUN nastave razgovore nakon što su svi ostali članovi poručili da ovo telo mora hitno da reaguje.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here