Izraelska budućnost neizvesna

0

Jordanski kralj Abdulah u šetnji sa Barakom Obamom

 

"Mislim da je dugoročna budućnost Izraela u opasnosti ako ne rešimo naše probleme", kazao je Abdulah, koji će u subotu doputovati u Vašington da prisustvuje nuklearnom bezbednosnom samitu američkog predsednika Baraka Obame, prenose izraelski mediji.

 

On je ocenio da stvarni problem Izraela postoji iznutra jer će Arapi u Izraelu za desetak godina činiti polovinu stanovništva, što je nazvao najvećim izazovom za egzistenciju Izraelaca.

 

Jordanski monarh je upozorio da u regionu postoje ogromne tenzije i da je status kvo neprihvatljiv.

 

"Preko izraelsko-libanske granice ako razgovarate (s nekim Libancima) danas oni osećaju da će biti rata svakog sekunda", rekao je jordanski kralj, naglasivši da se "čini kao da postoji pokušaj određenih grupa da promovišu treću intifadu (palestinski ustanak), koja bi bila katastrofalna".

 

Abdulah je takođe upozorio na zapaljivu situciju u Jerusalimu, koja može da bukne u svakom trenutku, podsetivši da postoji i zabrinutost zbog moguće vojne akcije između Izraela i Irana.

 

"Sa svim tim stanjem u pozadani, status kvo je neprihvatljiv, ono što će se desiti je da ćemo nastaviti da idemo okolo u krugovima dok sukob ne bukne i narodi će patiti jer će biti rata", rekao je jordanski monarh.

 

On je pohvalio napore Obame da doprinese dvodržavnom rešnju sukoba Izraela i Palestinaca, odnosno stvaranju nezavisne palestinske države. Kralj je rekao i da na svim stranama postoje oni koji bi učinili sve da pokvare budućnost Izraelaca i Palstinaca.

 

Napetost stvorena oko svetih mesta u Jerusalimu i na Zapadnoj obali je posebno zabrinjavajuća i može da podstakne muslimansko nezadovoljstvo i bes, "što nam danas ne treba", rekao je kralj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here