EPA/Maciej Kulczynski
Američki vojnici

“Sjedinjene Američke Države više nigde ne mogu da započnu rat u inostranstvu zbog jačanja vojne moći Rusije, a scenario poput metodičkog uništavanja Jugoslavije više nije moguć”, rekao je izraelski vojno-politički ekspert Jakov Kedmi.

– To što su Amerikanci i Evropljani uradili sa Jugoslavijom u današnjoj situaciji u svetu je nemoguće. Zbog Rusije – smatra Kedmi.

Prema njegovim rečima, Amerika je navikla da započinje “male pobedonosne ratove” kako bi rešila neke unutrašnje probleme. Međutim, sada je takav scenario nemoguć, objašnjava ekspert. Amerika nije spremna za rat.

Kako je rekao, savremeno ratovanje zahteva velika novčana sredstva, a SAD se suočavaju sa poteškoćama još od početka pandemije koronavirusa, koja je potkopala američki finansijski sistem. Međutim, planove Pentagona snažno remeti i vojna moć Rusije. Kedmi ističe da bi SAD u svakom delu sveta, gde bi potencijalno mogle započeti rat, morale da se sukobe sa Rusijom.

– Američki vojnici znaju da Ukrajina znači rat sa Rusijom, Sirija – rat sa Rusijom, Venecuela – rat sa Rusijom. Oni danas ne mogu započeti rat, jer postoji Rusija – pojasnio je stručnjak.

Prema njegovim rečima, SAD danas proživljavaju najveću konfrontaciju od vremena Građanskog rata, a razlog su ekonomske i socijalne protivrečnosti među stanovništvom. Kedmi ističe da glavni razlog nije u promeni vlasti i političkim orijentacijama građana, već da su ovo simptomi poteškoća koje odavno postoje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here