Youtube
Ruski ledolomac na Arktiku

Klimatske promene otvaraju neprocenjive mogućnosti za Rusiju i učvršćivanje njenog statusa na međunarodnoj areni, piše izraelski list “Harec”.

Autor članka Džonatan Jakobson smatra da povoljan geografski položaj ide na ruku Rusiji.

Pre oko 10 godina geolozi su otkrili da se 30 odsto svetskih rezervi prirodnog gasa i 13 odsto svetskih rezervi nafte nalaze ispod glečera polarne zone Severne hemisfere. Kako se na Arktiku topi večni mraz, te rezerve resursa postaju dostupnije i za Rusiju.

Pored toga, usled klimatskih promena, trgovinski putevi preko Severnog ledenog okeana postaju perspektivniji. Novinar ističe da će najveću korist iz toga izvući zemlje koje imaju luke na Severnom i Baltičkom moru, a pre svega Rusija.

Ukoliko arktički pomorski putevi budu otvoreni tokom cele godine, očekuje se da će dve trećine trgovine koja prolazi kroz Suecki kanal, preći na nove transportne maršrute.

Jakobson predviđa da će Rusija uspeti da promeni mapu globalne trgovine, čiju je prirodu dugo određivao Zapad, na čelu sa SAD.

On dodaje da zemlja može imati korist i od globalnog zagrevanja, u vidu povećane poljoprivredne proizvodnje zbog pristupa zbog raspoloživosti zemljišta za razvoj poljoprivrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here