Izraz “negro” na američkom popisu stanovništva

0

Opcija "Negro" biće skinuta sa liste tek 2020.godine
 

Izraz ‘negro’ koji se od borbe za rasnu jednakost šezdesetih smatra uvredljivim stavljen je uz pitanje o rasi zajedno sa terminima ‘crna’ i ‘Afro-Američka’, da bi se ‘pokrile’ sve mogućnosti ne-uvredljivih izraza kod mlađe i starije populacije

 

Mnogi Afro-Amerikanci pobunili su se zbog termina kojim je njihova rasa označavana u vreme pre borbe za građanska prava pedesetih i šezdesetih, kad je uz mnogo napora i žrtava barem službeno ukinut.

 

Izraz "negro" se iz istorijskih razloga još uvek koristi u nazivima nekih organizacija (poput United Negro College Fund), ali vrlo često se smatra skoro isto toliko uvredljivim kao i zloglasno pežorativni izraz "nigger".

 

Međutim, autori formulara koji je Kongres odobrio još prošle godine kažu da su izraz "negro" ostavili zbog mnogih starijih Afro-Amerikanaca koji su na prošlom popisu 2000. ručno upisivali "negro" kao rasnu kategoriju, jer su navikli da tako opisuju sebe i to im nije uvredljivo, dok izraz "black" za njih ima onu uvredljivu konotaciju koju drugi pripisuju izrazu "negro".

 

Na sve proteste zbog izraza "negro" iz kancelarije za organizaciju popisa odgovaraju da su formuulacije proverili sa svim organizacijama za borbu protiv rasne nejednakosti i da je izraz prošao, a da razmišljaju o tome da ga uklone s formulara tek za popis 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here