Youtube/Daily Mail
Flojd je ugušen prilikom hapšenja

Bivši policajac Derek Šovin, optužen za ubistvo Džordža Flojda u Sjedinjenim Američkim Državama, osuđen je na 22 i po godine zatvora.

Tužioci su tražili 30-godišnju zatvorsku kaznu.

Sudija okruga Henepin Piter Kejhil ranije ovoga meseca je presudio da su tužioci uspostavili osnove za davanje oštrije kazne Šovinu. Porota je Šovina (45) proglasila krivim 20. aprila.

Odbrana tražila uslovnu kaznu i novo suđenje

Odbrana Šovina je tražila uslovnu kaznu i novo suđenje. Njegov advokat argumentovao je da njegovom klijentu nije omogućeno pravedno suđenje zbog grešaka tužioca i porote.

Video policajca Šovina, belca, koji kleči na vratu 46-godišnjeg crnca Džordža Flojda više od devet minuta izazvao je bes širom sveta.

Ostaloj trojici policajaca će se suditi iduće godine

Sudija Kejhil je prošlog meseca ustanovio da su tužioci pokazali da postoje četiri dodatna faktora koja omogućavaju veću zatvorsku kaznu za Flojda. Sudija smatra da je Šovin iskoristio svoju poziciju poverenja i autoriteta, da se odnosio prema Flojdu okrutno, da je počinio zločin kao deo grupe s tri druga policajca, kao i da je ubio Flojda pred decom.

Erik Nelsen, Šovinov advokat, zatražio je uslovnu kaznu, argumentujući da se ubistvo Flojda može opisati kao greška učinjena u dobroj veri.

Šovin je učestvovao u hapšenju Flojda zbog sumnje da je Flojd koristio lažnu novčanicu od 20 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here