Hrvatska policija (Foto: Arhiva)

Na graničnom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja.

Radi se o izveštaju BVMN (Border Violence Monitoring Network), koji se bavi pravima migranata i izbeglica, piše hrvatski portal Index.

U izveštaju za oktobar 2019. ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad njima. Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen “visok broj izuzetno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

“U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari samo 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu”, piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

“Maloletnika bacali o zid”

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izveštaju.

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima. Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju.

“Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu”, navodi se u izveštaju

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primenu meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

“Pendrecima dodirivali genitalije”

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su migranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.

Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesty International, kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu do gole kože, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

“Srpska policija namerno izazvala požar”

Index prenosi da se u Izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Index, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a i pohvale odlazećeg predsednika Europske komisije Žan Klod Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora. Većina migranata je, kažu proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here