EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Službi za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma dogodile su se stravične greške u vezi sa teroristom Kujtinom Fejzulajem, koji je 2. novembra u centru Beča ubio četvoro ljudi i ranio više od 20 osoba, proizilazi iz prvog izveštaja istražne komisije.

Fejzulaj, koji je bio osuđen na 22 meseca zatvora zbog terorističkog udruživanja jer je hteo da se priključi Islamskoj državi, početkom decembra 2019. godine je prevremeno pušten, uslovno iz zatvora.

Par dana nakon otpuštanja iz zatvora, 17.decembra, pred komisiom koja procenjuje opasnost koja polazi od jedne osobe, on se ponašao nekooperativno, zbog čega je zatražena procena rizika od bečke pokrajinske Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (LVT).

Tu procenu LVT je izvršio tek 11. septembra 2020. godine i morala je uz to u dva navrata biti menjana, te je tek 7. oktobra zaključena.

LVT je u svojoj proceni povećao rizik koji proističe od Fejzulaja sa do tada “umerenog rizika” u “visoki rizik”.

Istražna komisija kritikuje da je neprihvatljivo da je za prvu procenu potrebno skoro deset meseci.

LVT objašnjava da imaju nedostatak osoblja i vremena.

Istražna komisija smatra da je bilo primereno da je stepen rizika trebalo najkasnije u julu biti utvrđen.

Iako su nemački obaveštajci obavestili svoje austrijske kolege o sastancim Fejzulaja sredinom jula sa nemačkim is svajcarskim islamistima u Beču, i naloženo da se izvrši nadzor, operativna jedinica LVT nije bila svesna značaja tih sastanaka, navodi se dalje u izveštaju.

Istražna komisija ističe da su islamisti koji su se okupili predstavljali teroističku ćeliju spremnu na napade.

Samo jednom pripadniku LVT je bilo odmah jasno da je u Beču održan sastanak opasne terorističke ćelije, ali ga je Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) obavezala na ćutanje, podvlači Komisija, što BVT negira.

Istražna komisija smatra da su nadležne službe loše radile i kada su dobile jasnu informaciju slovačkih vlasti da je Fejzulaj 21.jula 2020.u Bratislavi pokušao da kupi minuciju za automatsko oružje, koje je koristio u terorističkom napadu.

BVT je 27.jula dobio fotografije sa jedne nadzorne kamere slovačke prodavnice oružja, ali je taj materijal tek 24.avgusta prosledio LVT Beč sa molbom identifikacije osoba.

Dan kasnije je LVT informisao BVT da se na slici nalati Fejzulaj koji je poznat vlastima.

Jedan pripadnik LVT spoznao je, prema izveštaju istražne komosije, zabrinjavajuće informacije, ali njegov predlog da se preduzmu mere prema zakonu o zaštiti države, jer od strane pretpostavljenog i BVT odbijeno.

BVT je, tek 16.oktobra, jasno identifikovao Fejzulaja kao osobu koja je pokušala u Bratislavi da kupi municiju.

Istražna komisija kritikuje i što državno tužilaštvo nije obavešteno o tom slučaju, jer bi moglo doći do opozivanja prevremenog uslovnog puštanja na slobodu.

Komisija u svom izveštaju ističe da su se pripadnici BVT i LVT tokom razgovora stalno žalili na preveliko preopterećenje i nedostatak tehničkih i ljudskih resursa koji utiču na kvalitet njihovog rada.

Pored toga u BVT, navodi se dalje, bila je prisutna velika nesigurnost, zbog pretresa stanova pripadnika te službe 2018.godine i istrage tužilaštva za borbu protiv korupcije.

U izveštaju Komisija hvali policiju koja je učestvovala u akciji zaustavljanja teroriste 2.novembra.

“Čuvari reda su brzo, ciljano i koordinisano delovali », ocena je izveštaja.

“Prvi izveštaj pokazuje koliko je bilo bitno uspostaviti Istražnu komisiju i analizirati događaje”, ocenio je generalni direktor za javnu bezbednost Franc Rug.

Što se pravosuđa tiče Komisija je ocenila da je ono delovalo korektno i odmah prihvatilo preporuke da se reformiše rad na deradikalizaciji osuđenih islamista.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here