EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Stav državnika: Miloš Zeman i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio je zvaničnu dvodnevnu posetu Pragu i poručio da je divno biti Srbin u Češkoj, jer se desilo nešto što će ući u udžbenike. On je posle razgovora sa češkim predsednikom Milošem Zemanom istakao da je jedan državnik koji je učestvovao u donošenju odluke izgovorio da se izvinjava zbog bombardovanja Srbije.

– Zeman je rekao da ga je to mučilo godinama. Nisam znao da namerava da zamoli srpski narod da mu oprosti bombardovanje i beskrajno sam mu zahvalan na hrabrosti. On je jedini koji je posle mnogo godina, i to u toku mandata , rekao tako važnu stvar – kazao je Vučić i otkrio da će Zeman do kraja godine posetiti Srbiju.

Da podsetimo, Zeman je 1999. godine bio premijer Češke koja nije neposredno učestvovala u agresiji na SRJ, a objasnio je da je njegova zemlja tek 12 dana bila članica NATO i da nije mogla da nađe još neku državu koja bi se usprotivila bombardovanju i podržala njegovu zemlju u tome. Samo agresiju na SRJ Zeman je u razgovoru s Aleksandrom Vučićem nazvao greškom i zločinom, posle čega je zamolio srpski narod za oproštaj i izrazio iskreno kajanje za ono što ga je tištalo 22 godine.

Stoga je Vučić istakao da mu je, posle ordena koji je dobio od predsednika Rusije Vladimira Putina, od Republike Srpske i SPC, češki orden Belog lava, koji mu je uručio Zeman posebno drag.

Izvinjenje češkog predsednika Miloša Zemana, dugogodišnji ambasador i predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kluba Milisav Paić vidi kao vrlo značajan potez koji će imati odjeka širom Češke, ali i čitave Evrope.

Nije imao izbora

Paić za “Vesti” kaže da se o Zemanu govorilo kao o premijeru Češke koji je podržao bombardovanje 1999. godine, ali i ističe da on nije imao izbora. Predsednik Češke je, podseća ovaj diplomata, u više navrata kritikovao bombardovanje SRJ.

– Zeman je inicirao i postupak o češkom povlačenju priznanja Kosova i već godinama iznosi stav da je agresija NATO na SRJ bila nezakonita, nelegitimna i pogrešna. Sada je iskoristio posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se i formalno izvini Srbiji i njenom narodu. Taj potez će imati veliki politički odjek u Češkoj, ali i u Evropskoj uniji čija je Češka članica – zaključio je Paić.

Moralna satisfakcija

Potez češkog predsednika, prema rečima političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, za Srbiju je velika moralna satisfakcija.

– Miloš Zeman je kao evropski političar otvoreno rekao da je reč o agresiji. Mora se reći i da je on specifičan političar, odnosno da nije deo preovlađujuće češke političke elite. On je pojedinac od moralnog integriteta koji govori otvoreno i koji se zalagao i za češko povlačenje priznanja Kosova, ali ne može da utiče na odluke tamošnje vlade. Ipak, nama znači njegov poslednji potez, jer dolazi od predsednika čija je država članica NATO – rekao je Anđelković za “Vesti”.

Svi nas izdali sem Srba

Predsednik Miloš Zeman objasnio je zvanično svoj postupak češkoj javnosti.

“Razgovarali smo sa gospodinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o tradicionalnom češko-srpskom prijateljstvu, koje se manifestovalo 1938. godine, kada su nas izdali zapadni saveznici, a takođe i 1968. godine, kada su nas izdali naši istočni saveznici. Čovek ne bira. U oba slučaja srpski narod nam je izrazio podršku. A mi smo im odgovorili bombardovanjem. Zbog toga sam iskoristio priliku da se u svoje ime izvinim za bombardovanje tadašnje Jugoslavije. I voleo bih da kao osoba tražim oproštaj od srpskog naroda”, saopštio je Zeman.

Trgovina od 1,2 milijarde evra

Srpski predsednik istakao je da je za našu zemlju veoma važno što je sa Zemanom razgovarao i o svim velikim projektima.

Vučić je podsetio da češke kompanije investiraju u Srbiju, ali pre svega da je trgovinska razmena za samo nekoliko godina udvostručena na 1,2 milijarde evra, uz suficit na našoj strani.

– Veoma je interesantno da su naši najveći izvoznici u Češku Smederevska Železara, Jazaki iz Šapca, Meita iz Obrenovca, Džonson elektrik… Sve su to kompanije koje smo od temalja do krova izgradili mi, odnosno doveli te investitore u Srbiju. Sada se vidi koliki smo napredak napravili. Samo te kompanije imaju izvoz u vrednosti od 635 miliona evra – istakao je Vučić.

On je ocenio da Srbija i Češka već ove godine mogu da dosegnu trgovinsku razmenu od 1,4 milijarde evra. Češka je trenutno na 11. mestu po obimu trgovinske razmene sa Srbijom, a Vučić je uveren da postoji mogućnost da već ove godine dospe na osmo mesto.

– Ukoliko budemo obavili sve poslove o kojima smo se dogovarali u Pragu, Češka može da dođe i na peto ili šesto mesto – najavio je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, sve je više čeških investitora u Srbiji, a u Pragu su održani i važni razgovori i sa mnogim češkim kompanijama iz oblasti rudarstva, automobilske i tramvajske industrije, nekretnina…

Investitori ne oklevaju

Predsednik Vučić sastao se i sa češkim premijerom Andrejem Babišom, koji ga je dočekao kod počasnog stroja garde ispred rezidencije, zamka predsednika vlade Češke. Posle zvaničnog sastanka Babiš je priredio radni ručak.

Takođe, Aleksandar Vučić je razgovarao s brojnim češkim privrednicima i obišao takozvanu Zelenu zgradu DRN kompanije SEBRA u pratnji vlasnika Petera Nemeca i Jana Fidlera i potpredsednika Vlade Češke Republike i ministra industrije, trgovine i saobraćaja Karela Havličeka. Tom prilikom, predstavljeni su i projekti u Beogradu. Naime SEBRA će ove godine početi izgradnju Marine Dorćol, stambeno-poslovnog kompleksa pored Dunava u koji je uložila 150 miliona evra.

Havliček je potom otpratio Vučića u zamak predsednika Vlade Češke, gde se srpski predsednik upisao u u Knjigu počasnih gostiju.

Svuda dobrodošao

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je parlament Češke i održao sastanak sa predsednikom Poslaničkog doma Radekom Vondračekom. Potom i Senat, čiji je predsednik Miloš Vistrčil tim povodom priredio večeru. Predsednik Vučić u pratnji kardinala Dominika Duka, nadbiskupa praškog i primasa češkog, obišao je katedralu Svetog Vita, Svetog Vaclava i Svetog Vojtjeha.