Z. Mirković
Prvi nastup u Austriji: Folklorni ansambl Malo Crniće

Godišnji koncert devojaka i mladića Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča još jednom je u odlazećoj godini napunio salu u bečkoj Tehničkoj školi u Lengefeldgase. Bar trećina publike je stajala, jer je sala bila prepuna, ali to nikom nije smetalo da svojski svi zajedno aplaudiraju iz tačke u tačku, sjajnim koreografijama i izvođačima koje su pratili na sceni.

Uprava SKC “Mokranjac” nastavila je lepu praksu pozivanja kulturno-umetničkih društava iz Srbije, negujući stara i stvarajući nova prijateljstva među mladima iz dijaspore i matice.

Ove godine uz domaćine su nastupili: KUD “Voja Ćurić” iz Kobišnice kod Negotina, KUD Stiški biseri iz Majilovca kod Velikog Gradišta i Folklorni ansambl opštine Malo Crniće.

Stigla je i delegacija Opštine Negotin u kojoj su bili Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine i Milorad Grbović, Ivica Trajković i Nenad Vojinović direktori biblioteke, Muzeja Krajine i Istorijskog arhiva.

– Pored članova naših ansambala, publika je imala priliku da vidi i drage goste iz otadžbine koji su nam uveličali godišnji koncert – kaže Saša Božinović potpredsednik “Mokranjca”.

Koreografiju “Pastirske” izveo je dečji ansambl KUD Stiški biseri iz Majilovca, zatim su dečica iz “Mokranjčeve” škole folklora odigrala “Pošla Dunja žito žeti”, a srednji ansambl domaćina koreografiju “Dukatići zvekeću”.

– Iz Braničeva nam je došao Folklorni ansambl Opštine Malo Crniće. Ovaj relativno mladi klub već se predstavio publici u Crnoj Gori, Rumuniji, Bugarskoj, Italiji, Turskoj, a sada i u Austriji. Ovde je Igre iz okoline Beograda izveo njihov prvi ansambl, a Igre lepeničkog kraja dečji ansambl – navodi Božinović.

Rekreativna grupa SKC “Stevan Mokranjac” predstavila se Igrama iz Kobišnice i pokazala da kada se nešto voli, godine nisu prepreka.

– Kada se spoje istorijsko nasleđe i vrhunsko izvođenje SKC “Stevan Mokranjac”, rezultat je koreografija Milorada Runje “Tri devojke zbor zborile”, pa je to bila prava poslastica za ljubitelje folklora – kaže Saša Kostić predsednik SKC “Mokranjac”.

On dodaje da su članovi KUD “Voja Ćurić” iz Kobišnice kod Negotina, ovogodišnji pobednici Krajinskih običaja, smotre narodnog izvornog stvaralaštva u Štubiku, vrhunski prikazali svadbene običaje.

“KUD Stiški biseri iz Majilovca odigrali su koreografiju Igre iz Niša i Leskovca, a pripremni ansambl SKC Stevan Mokranjac sa koreografijom “Crnorečje” pokazuju i dokazuju da ne moramo da brinemo za budućnost našeg kluba”, ističe Kostić.

Ovaj deo programa završen je Igrama Vlaha iz Crnorečja i nastupom folklornog ansambla opštine Malo Crniće.

Zahvalnice gostima

Divno veče završeno je dodelom zahvalnica. U ime gostiju zahvalila je Merlina Selenić, zamenik predsednika Opštine Negotin, koja je istakla da će matica uvek biti uz kulturno-umetnička društva u dijaspori, baš kao što to čini i za ona u Srbiji. Domaćinima je poželela nove uspehe sa nadom da će im nova godina doneti nove uspehe i priznanja i izrazila nadu da će “Mokranjac” upriličiti nastup i u Negotinu.

Direktori biblioteke, Muzeja Krajine i Istorijskog arhiva su “Mokranjcu” poklonili izdanja svojih knjiga i još sto naslova koji će biti na raspolaganju članovima kluba.

Nema brige za budućnost

– Od davne 1998. godine kada je prva generacija novoosnovanog KUD “Stevan Mokranjac” izašla na binu, pa do danas, punu dvadeset i jednu godinu, svedoci smo uspona i padova, nastanaka i nestanaka mnogih kulturno-umetničkih društava.

– Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” je poput one mitske ptice Feniks, koja se posle i najmanjeg poraza diže do najviših visina – kaže za “Vesti”, Dragoljub Nekšojević, prvi predsednik i osnivač “Mokranjca”.

Saša Božinović da razlog zašto je to tako leži ne samo u osvojenim titulama izvođačkog ansambla i slavi kluba koji on pronosi na svojim nastupima širom zemaljske kugle, već i u poklanjanju velike pažnje u radu sa dečjim ansamblima.

– Trenutno imamo više od 350 folkloraša podeljenih u više sekcija. Najbolji dokaz ovih reči je nedavno osvojena titula pionirskog ansambla na Dečjoj smotri Austrije sa koreografijom “Dodolica Boga moli”, sa ubedljivih 94 poena bili su daleko ispred konkurencije. Titulu iz Linca su nam donela naša zlatna deca uzrasta do 12 godina od kojih očekujemo da u narednih nekoliko godina nastave da pronose slavu našeg društva i u starijim kategorijama – dodaje Božinović.

Pokloni sponzorima

Domaćini su poklonima izrazili zahvalnost sponzorima bez kojih ovaj susret i nastup mladih iz dijaspore i matice ne bi bio moguć.

– Oni su ti na koje često ne obraćamo pažnju, ali bez njihove požrtvovanosti i zalaganja nijedan nastup, koncert ne bi izgledao kako smo navikli. Zato SKC “Stevan Mokranjac” izražava svoju zahvalnost – rekao je Božinović.