EPA/Ian Langsdon
Valeri Pekres

Kandidatkinja desnice na predsedničkim izborima u Francuskoj Valeri Pekres izjavila je da je ona jedina koja može na izborima da pobedi sadašnjeg predsednika, centristu Emanuela Makrona, ukoliko bude kandidat.

– Ja sam jedina koja može da pobedi Makrona – izjavila je Pekres za radio Frans enfo koji za sve kandidate na predsedničkim izborima organizuje razgovore i predstavljanje u javnosti.

Kandidatkinja desničarske stranke “Republikanci” mogla bi da uđe u drugi krug predsedničkih izbora, prema najnovijim anketama javnog mnjenja.

Prema tim istraživanjima, Makron bi osvojio oko 26 odsto glasova, dok bi se za drugo mesto borili Valeri Pekres, kao i predstavnici ekstremne desnice Marin Le Pen i Erik Zemur. Pekres i Le Pen bi osvojile oko 17, odnosno 16 odsto glasova, a Zemur 12 odsto.

Valeri Pekres je obećala da će biti “predsednik dirigent”, a ne “solo igrač” kako ocenjuje Makrona.

Bila je ministarka za budžet za vreme desničarskog predsednika Nikole Sarkozija. Bila je i savetnica desničarskog predsednika Žaka Širaka, a prošle godine u medijima se pominjala kao eventualni novi premijer, pre imenovanja Žana Kasteksa.

Kako je danas podsetila francuska onlajn televizija BFMTV, kandidati na predsedničkim izborima imaju rok do 4. marta da prikupe potpise. Zvaničan spisak kandidat biće saopšten 11. marta.

Predsednički izbori u Francuskoj biće održani u dva kruga, 10. i 24. aprila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here