Aleksandar Vučić i Elizabet Alen

Dobar i koristan razgovor sa državnom podsekretarkom Liz Alen o regionalnim i geopolitičkim pitanjima, kao i o jačanju bilateralnih odnosa Srbije i SAD, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Instagramu posle razgovora sa Elizabet Alen, državnom podsekretarkom za javnu diplomatiju i javne poslove Sjedinjenih Američkih Država.

Ukazao je i da je razmotrena mogućnost za širenje saradnje Srbije i SAD u oblasti kulture i obrazovanja, naročito kroz različite vrste programa za stipendije, odnosno razmenu studenata, kultura i znanja.

– Razgovarali smo i o podršci SAD, napretku Srbije na putu ka punopravnom članstvu u EU. Ukazao sam na pritiske sa kojima se suočavaju Srbija i Srbi i zamolio SAD da pojačaju angažman i iskoriste svoj uticaj kako bi se očuvala stabilnost regiona i stvorili preduslovi za iskrenu saradnju i konkretan napredak regiona i svih naših građana ka boljoj i prosperitetnijoj budućnosti – naveo je Vučić.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić obišla je podsekretarkom Elizabet Alen radove na izgradnji prvog srpskog kreativno-inovativnog centra Ložionica, a tom prilikom je potpisan Memorandum o saradnji i osnivanju Američkog centra u okviru Ložionice.

– Ovo je prvi primer jednog multifunkcionalnog centra koji će biti mesto spajanja kulture, kreativnih industrija, stvaralaštva, ideja, inovativnosti, inspiracija sa savremenim tehnologijama, obrazovanjem i privredom – rekla je Brnabićeva i dodala da od Ložionice ima velika očekivanja.

Nada se da će već u prvoj godini funkcionisanja ona pokazati velike rezultate koji će pomoći vladi da se odluči da ovakve koncepte implementira i u drugim gradovima i opštinama širom Srbije.

Alenova je ocenila da će Ložionica u kojoj će se naći Američki centar biti poput turbo mašine koja će unaprediti bliskost i prijateljstvo građana Srbije i SAD.

– Drago mi je što će u budućnosti, kada američki državljani budu dolazili u Beograd, imati svoj prostor u koji mogu da dođu, a dočekaće ih domaćini ove zemlje, ali i ljudi iz njihove zemlje – rekla je Alenova.

Događaju je prisustvovao i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

O rezoluciji iduće nedelje

Sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se razmatrati rezolucija o Srebrenici, kako je objavljeno na sajtu GS UN, zakazana je za 23. maj. Posle dva odlaganja trebalo je da rezolucija 15. maja bude na dnevnom redu, ali je izjašnjavanje pomereno za još nedelju dana.

Srbija nastavlja diplomatsku misiju da GS UN ne usvoji rezoluciju u kojoj je zločin u Srebrenici nazvan genocidom. Inače, rezolucije GS UN nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu i odražavaju stavove članica tog tela o pitanju ili temi u vezi sa kojom su usvojene.

2 COMMENTS

  1. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here