MN Press

Čovek za koga nema tajne u tenisu, sportista za primer, karakteran i porodičan čovek – to je u jednoj rečenici Nenad Zimonjić, od milošte kratko i jednostavno Ziki. Selektor srpske reprezentacije koji je ekipu predvođenu Novakom Đokovićem doveo do pehara na prvom ATP kupu u istoriji.

Rođen je u Beogradu 4. juna 1976. godine. Odmalena se znalo da će mu reket biti najbolji prijatelj, tenis je počeo da igra sa samo devet godina. Otac Mirko, inženjer, i majka Nevenka, bankarski službenik, u potpunosti su podržavali sina na teniskom putu.

– Detinjstvo me asocira na igranje sa decom u školi, na treninzima ili u mom kraju… Mnogo vremena provodio sam napolju jer nisam bio od one dece koja su volela da sede u kući uz video igrice, već sam voleo da se družim i takmičim u sportu – izjavio je svojevremeno za “Stori”.

Veoma brzo se videlo da ima talenta, bio je bez premca u svojoj generaciji. Postao je šampion Jugoslavije do 16 i 18 u singlu, šampion države i u dublu i miksu. U seniorskoj karijeri je bilo jasno da ne može da pravi velike rezultate u singlu, najveći uspeh u karijeri mu je bio treće kolo Vimbldona 1999. godine, pa se veoma brzo posvetio isključivo dublu, gde je postao jedan od najboljih u istoriji. Osvojio je čak 54 titule u dublu, od čega šest na grend slem turnirima, po tri u muškom i miksu. U karijeri je zaradio oko osam miliona evra.

Sa 43 trijumfa od 54 odigrana dubla u Dejvis kupu najbolji je igrač svih vremena po procentu pobeda u prestižnom takmičenju. Bio je deo reprezentacije Srbije skoro 25 godina, nije propustio gotovo nijedan meč, osim ako ga povreda nije sprečila u tome. Najveći uspeh u karijeri sa reprezentacijom ostvario je 2010. kad je bio deo tima Srbije koji je u Beogradu protiv Francuske osvojio za sada jedini trofej u Dejvis kupu.

Kakav mu je karakter pokazao je celom svetu kad se prošle godine vratio na teren kao prvi teniser u istoriji sa oba veštačka kuka. I sve to u 41. godini!

– Posle operacije sam tek postao svestan sa kakvim bolom sam živeo. Počeo sam rehabilitaciju u Nemačkoj, a potom sam je nastavio u Srbiji, gde sam trenirao po 10, 11 sati dnevno. Bio samveoma motivisan, iako nimalo nije bilo lako. Nadam se da će ova moja priča inspirisati ljude da nastave za svojim snovima – izjavio je tada za sajt ATP tura.

Tokom 2003. i 2004. godine bio je igrač-selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije, a od aprila 2017. je postao selektor kad je zamenio Bogdana Obradovića. Nije ga uzdrmao nesrećni poraz od Rusije u novembru u četvrtfinalu Dejvis kupa, izvukao je pouke i napravio najbolje moguće poteze tokom ATP kupa i tako doveo ekipu do vrednog pehara.

Zanimljivo je da su mu, iako je oduvek želeo da postane teniser, sportski idoli bili legendarni košarkaš Majkl Džordan i jedan od najboljih atletičara svih vremena Karl Luis. Privatno, Nenad uživa u porodičnom životu sa suprugom Minom i blizancima Leonom i Lunom, koji su rođeni decembra 2008. Najrađe se opušta uz muziku, a omiljene grupe su mu U2 i Dire Straits.