EPA-EFE/CATI CLADERA
Jahta ruskog oligarha

Španska policija zaplenila je u ponedeljak superjahtu ruskog oligarha Viktora Vekselberga u, kako se veruje, prvoj takvoj akciji u Evropi na zahtev američkih vlasti.

Procenjen na više od 90 miliona evra, 78 metara dugačak “Tango” zaplenjen je u brodogradilištu na mediteranskom ostrvu Majorka, navodi se u saopštenju španske policije.

Na plovilu je zaplenjeno više dokumenata i uređaja za skladištenje podataka, navodi se, dodajući da je takođe otkrivena “složena finansijska i partnerska šema” koja je osmišljena da sakrije Vekselbergovo vlasništvo nad brodom.

Portparol milijardera Vekselberga, koji je na čelu konglomerata za proizvodnju aluminijuma i energije Renova, nije želeo da konetariše slučaj.

Oligarh se ne nalazi na spisku pojedinaca koji podležu sankcijama Evropske unije Rusiji.

Međutim, on je stavljen pod američke sankcije zbog navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine, a zatim je uvršten na listu članova užeg kruga predsednika Vladimira Putina koji su na meti odmazde za rusku invaziju na Ukrajinu.

Prema informacijama koje je prikupio Rojters, zaplena “tanga” bila je prva te vrste izvedena u Evropi po nalogu američkih vlasti.

Španske vlasti su proteklih nedelja zaplenile još tri superjahte za koje se sumnja da pripadaju Rusima pod sankcijama EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here