Metju Palmer i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je za RTK2 da se preko specijalnog izaslanika Metjua Palmera SAD vraćaju u proces pregovora sa dinamičnijom agendom, s ciljem da se dve strane vrate za pregovarački sto i postignu sporazum o normalizaciji.

– Postavljajući preduslove radi obnove dijaloga SAD preuzimaju ključnu ulogu u procesu postizanja sporazuma o normalizaciji – smatra Janjić.

Prema njegovim rečima, izjava Palmera o potrebi da nova kosovska vlada suspenduje takse, a Srbija kampanju protiv Kosova kako bi se pregovori nastavili, kreće se u okvirima saopštenja Kvinte, što je, kako je naglasio, prvi dokument u kome su Amerika i EU govorili jednim jezikom.

– Tačno je da se Amerika vraća preko Palmera, tačno je da su oni za preduslove obnove dijaloga stavili prekid daljih aktivnosti pogoršavanja situacije, suspendovanje taksi i prestanak akcija delegitimizacije priznanja Kosova. To je neka agenda, ali ona je mnogo šira ona vodi ka što efikasnijem postizanju sporazuma dve strane – istakao je on.

U okviru te agende, prema rečima Janjića, jeste i promena cilja, pa se više ne govori o evropskoj budućnosti, već evro-atlantskim integracijama. Zato, kako veruje, proces ulazi u dinamičniju fazu.

– Amerika želi da vidi Kosovo i Srbiju u NATO, računajući da je to širi bezbednosni okvir koji omogućava punu normalizaciju. I to je ta novina koju Palmer izražava – tumači Janjić.

Sve ovo, prema njemu, znači da se sa imenovanjem američkog specijalnog izaslanika i njegovim smernicama dvema stranama, očekuje promena formata pregovora.

– Što se tiče Srbije i Kosova, važno je da smo zakoračili u novi format koji kaže da će specijalni predstavnici SAD prisustvovati i pratiti proces pregovora Prištine i Beograda – rekao je Janjić i istakao da se za nastavak dijaloga ne čekaju samo Srbija i Kosovo, već i EU koja treba da imenuje svog specijalnog izaslanika.

Janjić je, navodi RTK, uveren da će EU nastaviti svoju ulogu fasilitatora čitavog procesa. Pored jasne uloge SAD i EU, kako kaže, razmišlja se i o mogućnosti uključivanja Rusije u trenutku kada se pitanje sporazuma dostavi UN.

Janjić je istakao da se uloga SAD ogleda u tome da popunjavaju vakuum strateškog prostora koji je bio napušten za vreme posredovanja Federike Mogerini, kada su mnoge zemlje htele da imaju svoj uticaj.

1 COMMENT

  1. Pogrešno ste se izrazili-ne u proces pregovora već u proces ucena,pretnji i uslovljavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here