EPA/Igor Kupljenik
Premijer Slovenije Janez Janša

Premijer Slovenije Janez Janša osudio je ekstremizam nakon što je radikalna islamska grupa u Bosni i Hercegovini protestovala ispred slovenačke ambasade u Sarajevu zbog navodnog non-pejpera koji je povezan sa Slovenijom i govori o novom prekrajanju granica na Balkanu, javila je STA.

– Slovenački i ostali ekstremisti koji seju haos, samo izazivaju štetu – poručio je Janša putem Tvitera.

Janša je naglasio da Slovenija želi mir, napredak i evropsku perspektivu za države regiona.

Agencija STA dodaje da se u izveštajima medija navodi da se pokret koji je formirao radikalni vernik okupio ispred slovenačke ambasade uzvikujući “Bosna”.

Skup se dogodio nakon izveštaja brojnih medija koji su preneli da je Slovenija dala non-pejper Evropskoj uniji o prekrajanju granica u bivšoj Jugoslaviji.

U razgovoru s bošnjačkim članom Predsedništva BiH u petak, Janša je rekao da ne postoji nikakav non-pejper u kojem se navodi prekrajanje granica ili pokušaji da se ospori teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine koji je došao od slovenačke vlade.

Albanski premijer Edi Rama je potvrdio postojanje non-pejpera u subotu, pa iako nije rekao da ga je Slovenija pokrenula, dodao je da je razgovarao sa Janšom na tu temu pre izvesnog vremena.

– Video sam dokument, razgovarao sam o tome sa slovenačkim premijerom, ali ne bih komentarisao više – rekao je Rama.

U odgovoru na Raminu izjavu, Janša je tvitovao da nije razgovarao o promeni mapa u BiH, ni sa albanskim premijerom, niti sa bilo kim.

– Mapa podeljene BiH je poslednji put ispred mene bila 1993. godine, tokom posete Pentagonu, kada smo gledali rešenje da se zaustavi oružani sukob – naveo je Janša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here