Janukovič: Formirati efikasnu koaliciju

0

 

Jedno od glavnih pitanja je formiranje stabilne vlade: Viktor Janukovič
 

 

 

Janukovič je, na susretu sa Vladimirom Litvinom, predsednikom ukrajinskog parlamenta i liderom bloka koji nosi njegovo ime, izjavio je da je neophodno od 1. marta ’’aktivizovati pregovarački proces u Radi zbog formiranja koalicije’’, preneo je Itar-Tass.

Ukrajinski predsednik pozvao je Litvina da bude organizator takvih pregovora. Litvin je rekao da ’’koalicije u Vrhovnoj radi de facto nema’’.

RIA Novosti navodi da Timošenkova ne žuri da podnese ostavku, jer ukrajinsko zakonodavstvo to ne zahteva. Janukovičeva Partija regiona vodi pregovore sa ključnom poslaničkom grupom NU-NS, bez koje je nemoguće formirati većinu, a Timošenkova je tom bloku ponudila dodatne funkcije u vladi kako bi zadržala postojeću koaliciju, piše RIA Novosti.

U sadašnjem sazivu postoji koalicija koju sačinjava blok aktuelne premijerke Julije Timošenko (BJT), Blok Litvina i blok Naša Ukrajina-Narodna samoodbrana (NU-NS), navodi Itar-Tas s, dodajući da je u savezu manje od 226 poslanika, što je suprotno zakonu.

Ruska agencija ističe da vlada Timošenkove, koja je na nedavnim predsedničkim izborima izgubila od Janukoviča, deluje na osnovu koalicionog sporazuma, a da je za ostavku kabineta ministara, na čemu insistira Janukovič, potrebna većina u skupštini od 450 poslanika, kao i za kandidovanje novog premijera.

Litvin je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da trenutno postoje male šanse Timošenkove da ostane na položaju premijera.

’’Ne želim da prejudiciram odluku Vrhovne rade Ukrajine, ali mislim da niz poteza, koje je BJT povukao u poslednje vreme, umanjio šanse Julije Timošenko da zadrži tu dužnost’’, rekao je predsednik skupštine Ukrajine u intervjuu dnevniku ’’Fakti i komentari’’.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here