EPA
Fumio Kišida

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da postoji mogućnost raspisivanja vanrednih izbora pre planiranog povećanja poreza za finansiranje budžeta za odbranu, i do kojih bi moglo da dođe ”negde nakon 2024. godine”.

Vlada Japana je spremna da poveća porez kako bi se pokrio manjak od bilion jena u budžetu za odbranu, uprkos velikom protivljenju unutar vladajuće koalicije, prenosi Rojters.

– Tražićemo od šire javnosti da preuzme poresko opterećenje negde oko 2024, najkasnije od 2027. Donećemo odluku kada će se s tim tačno početi, a do tada možda dođe i do izbora – izjavio je Kišida.

Ukoliko ne dođe do vanrednih izbora, naredni redovni izbori na svim nivoima u Japanu trebalo bi da se održe 2025. godine.

Rojters prenosi reči bivšeg ministra trgovine Koičija Hagiude koji je naveo da je neophodno raspustiti parlament pre nego što dođe do povećanja poreza, kako bi se biračko telo izjasnilo o tome.

Premijer Kišida je sredinom decembra objavio novi plan nacionalne bezbednosti i obećao da će udvostručiti izdatke za odbranu na dva odsto japanskog BDP-a do 2027.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here