Japan se ne slaže sa odlukom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da prihvati kinesku ponudu za obezbeđivanje vakcina protiv Kovid 19 za učesnike ovogodišnjih Letnjih olimpijskih igara u Tokiju i Zimskih olimpijskih igara u Pekingu sledeće godine, prenosi AP.

Agencija navodi da je mnistarka u vladi Japana zadužena za organizaciju Olimpijade Tamajo Marukava rekla danas da MOK nije konsultovao Japan o kineskim vakcinama i da ih japanski sportisti neće uzimati, jer nisu odobrene za upotrebu u toj zemlji.

– Preduzimamo sveobuhvatne mere protiv zaraznih bolesti u pripremi igara u Tokiju kako bismo omogućili učešće bez vakcinacije. Nema promene u našem stavu da vakcinacije neće biti uslov – rekla je Marukava, prenosi AP.

Agencija navodi da je predsednik MOK Tomas Bah najavio u četvrtak dogovor sa Kinom o vakcinama koji je iznenadio deo međunarodne zajednice, jer dolazi u trenutku kada se Kina suočava sa sve većim pritiskom zbog premeštanja najmanje milion muslimanskih Ujgura, koje je nekoliko vlada i organizacija za ljudska prava označilo kao “genocid”.

MOK, međutim, naglašava da je sportsko telo i da se neće mešati u unutrašnja pitanja u Kini.

MOK je takođe saopštio da neće zahtevati od sportista da se vakcinišu, već da ih samo podstiče na imunizaciju, a takođe je potvrđeno da će MOK platiti vakcine, ali nisu precizirani količina ili troškovi takve nabavke, prenosi AP.

– MOK će se potruditi da što više učesnika Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Japan stigne ovog leta sa primljenom vakcinom – rekao je Bah, navodi agencija.

AP prenosi da oko 80 odsto Japanaca po nedavnim anketama smatra da bi Olimpijske igre trebalo odložiti ili otkazati, a gotovo isto toliko njih ne želi dolazak navijača iz inostranstva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here