Japan otvorenog srca

0

Autore Društva savremene japanske naivne umetnosti karakterišu specifični izrazi koji su plod njihovih različitih umetničkih obrazovanja i interesovanja.

 

U Japanu se njihov rad definiše kao “slikarstvo otvorenog srca”, dok motivi sežu od fantastičnih formi zasnovanih na snoviđenjima autora do onih klasičnijih, portreta i mrtvih priroda.

 

Dosta radova se može smatrati veoma bliskim ilustracijama u čemu Japan ima dugu i plodnu tradiciju.

 

Posmatrač se pita

 

Kvalitet naivne umetnosti, između ostalog, jeste naglašena komunikativnost sa posmatračem tako da će ova izložba biti značajna i za domaće naivne umetnike, koji će moći da uporede svoj rad s radovima japanskih kolega, istakao je Muzej Vojvodine.

Naivno stvaralaštvo u Japanu i Srbiji razvijalo se u savim različitim okolnostima – dok je u Srbiji neodvojivi deo bogatog multikulturnog nasleđa, u Japanu se razvijalo u okviru jedne nacije.

 

Za razliku od naivaca u Srbiji, koji su najvećoj meri samouki i slikarstvom se bave iz hobija, japanski savremeni naivni umetnici su mahom visoko obrazovani umetnici.

 

Takođe, dok se srpski naivci izražavaju uglavnom tradicionalnim tehnikama (ulje na platnu, ređe ulje na staklu), japanski su više spremni na eksperiment stvarajući u raznovrsnim slikarskim tehnikama.

 

Velika razlika je i u izabranim motivima koji su kod japanskih slikara najmanje vezani za folklor, a najčešće su plod fantazije i mašte.

 

Mnogi od autora čija su dela izložena u prostorima Muzeja Vojvodine dugo su u svetu umetnosti i dizajna, dok su nekolicina istaknuti ilustratori. Otuda i mnoge slika sa izložbe podsećaju na dečje knjige ili su ilustracije za njih.

 

Izložba će biti otvorena do 28. februara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here