pixabay.com
Foto: Ilustracija

Stručni savet vladajuće Liberalno-demokratske stranke Japana uputiće vladi Japana predlog da razmotre mogućnosti „protivraketne odbrane na teritoriji protivnika“, prenosi „Sina njuz“.

U početku je predlog bio formulisan kao „mogućnost napadanja protivničkih baza u cilju protivraketne odbrane“, ali su kasnije odustali od te formulacije.

Portal podseća da je prema japanskom ustavu zabranjeno da zemlja poseduje strateško oružje. Ukoliko kabinet ministara usvoji predlog, Tokio će ipak morati da deluje u okviru zakona, koji zabranjuje rešavanje međunarodnih sukoba vojnim putem.

„Sina njuz“ ističe da kao protivnika mogu imati u vidu Kinu. Podsećaju da se broj kineskih brodova koji patroliraju Istočnim kineskim morem u poslednje vreme značajno povećao. Oni često doplovljavaju do ostrva Senkaku koja predstavljaju predmet teritorijalnog spora između Pekinga i Tokija. Ostrva defakto kontroliše Japan.

Predlog stručnog saveta vladajuće japanske stranke mogao bi biti povezan i sa time što je Japan odustao od raspoređivanja američkih sistema PRO „Egis ašor“ na svojoj teritoriji Zbog toga stručni savet traži od vlade Japana da pronađu druge načine da osiguraju bezbednost i protivraketnu odbranu, zaključuje portal.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here