EPA/Kimamasa Mayama

Vlada Japana pretpostavlja da je Severna Koreja lansirala danas balističku raketu sa prilagodljivom putanjom, izjavio je zamenik japanskog ministra odbrane Toširo Ino.

Ino je rekao novinarima da je, prema japanskim proračunima, severnokorejska raketa prešla do 300 km pre nego što je pala u more izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

Ino je istakao da je Japan uputio preko ambasade u Pekingu odlučan protest Severnoj Koreji zbog tog incidenta, preneo je TASS.

Severna Koreja ispalila je danas dve balističke rakete ka moru kod svoje istočne obale, saopštila je južnokorejska vojska.

Združena operativna komanda Južne Koreje saopštila je da su rakete letele na visini od 350 km i 250 km, nakon što su ispaljene oko 16:30 časova po lokalnom vremenu iz oblasti Sunan u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Nove tenzije izbile su nakon što je Bela kuća saopštila u četvrtak da je Severna Koreja isporučila pešadijske projektile privatnoj ruskoj vojnoj grupi “Vagner” za rat u Ukrajini.

U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje demantovalo je navode Vašingtona.

Severna Koreja je od početka ove godine izvršila 36 testova balističkih raketa, a prethodni je bio 18. decembra kada su dve severnokorejske balističke rakete prešle oko 500 km i obe su pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here