EPA/Yoshikazu Tsuno
Premijer Japana Fumio Kišida

Situacija u oblasti energetike se menja širom sveta, zbog situacije oko Ukrajine Evropa se našla u “užasnom položaju” pošto se decenijama oslanjala na jeftine i stabilne isporuke iz Rusije, rekao je japanski premijer Fumio Kišida.

– Energetska situacija se ozbiljno menja širom sveta. Konkretno, od prošle godine je primetan nedostatak različitih energetskih resursa – rekao je on, tvrdeći da Rusija i neke druge zemlje “koriste energiju kao oružje”.

Moskva je više puta odbacila ovu tezu, ističući da, naprotiv, Zapad koristi ekonomsko oružje protiv Rusije. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin, ambasador u Tokiju, izjavio je da je dokaz koji pobija ovu tačku gledišta saradnja Ruske Federacije i Japana u energetskom sektoru.

Ovakva situacija, prema rečima Kišide, dovodi i do promene strukture proizvodnje.

– Evropa je decenijama razmišljala o životu i proizvodnji, na osnovu stabilnih i jeftinih energenata iz Rusije. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu je suštinski promenila sliku budućnosti (Evrope), situacija je postala užasna – rekao je Kišida.

Premijer je napomenuo da Japan mnogo zavisi od snabdevanja sa Bliskog istoka i da to “nije tuđi problem”.

Kišida je napomenuo da Japan, koji zbog svojih geografskih karakteristika zavisi od uvoza energije, treba da iskoristi sve raspoložive mogućnosti, uključujući obnovljivu i nuklearnu energiju. To je važno, dodao je, sa stanovišta obezbeđivanja zemlje energetskim resursima i realizacije zadatka dekarbonizacije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here