EPA/Valdrin Xhemaj
Specijalne jedinice Rosu

Zvižducima i skandiranjem “Srbija, Srbija”, ispratili su Srbi sa severa Kosova i Metohije povlačenje jedinica ROSU sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Mirno je na prelazima bilo drugog dana vikenda, 13. dan protesta zbog odluke Prištine o ukidanju srpskih tablica. Normalizacija saobraćaja kreće danas u 8.00 ujutru, kada se uvode nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka. Iz Prištine je saopšteno da imaju 300.000 kompleta nalepnica.

Kfor se rasporedio u blizini administrativnih prelaza 2. oktobra, kada su se povlačile ROSU i građani koji su protestovali, a pored Kforovih, primećeni su i pripadnici Euleksa. Sve je proteklo bez incidenata, mada su u jednom trenutku specijalci ROSU prestali sa povlačenjem i tražili da se skloni kamion pored puta sa transparentom “Dobrodošli u Zajednicu srpskih opština”. Ipak, situacija se smirila, kamion je kasnije otišao ka Leposaviću, a ROSU nastavile povlačenje. Prelaze su nadletali helikopteri Kfora, čiji će vojnici, kako je dogovoreno, patrolirati u naredne dve nedelje u okolini Jarinja i Brnjaka.

Povodom situacije na KiM i priče ko je pobedio, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da je reč o malim borbama Srbije da se zaustavi proces koji je započela Priština. On je istakao da “nismo izgubili i da smo bolje odigrali” u igri koja nije srpska, već nametnuta.

Posle dogovora Beograda i Prištine, prema rečima predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, “krahirala” je generalna proba Albanaca, a svi shvatili da Srbija ozbiljno misli da nastavi dijalog i da postoje crvene linije trpljenja jednostranih akcija.

Kancelarija KiM je saopštila da je završena prva faza sporazuma i da od 4. oktobra sledi druga kada će građanima na svim prelazima biti dostupne nalepnice za prekrivanje specifičnih delova registarskih oznaka i uputstvo za njihovu aplikaciju, o čemu će biti obavešteni kroz medije i kroz asistenciju policijskih službenika na prelazima.

Vraćanje u protektorat

Bivši glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri kaže da je vlada Aljbina Kurtija dva “nezavisna granična” prelaza na severu Kosova vratila u međunarodni protektorat.

– Ako ova vlada nastavi da bude nesposobna u briselskim pregovorima, rizik je da se severni deo pretvori u protektorat, što je đavolski cilj Srbije – objavila je ona na Fejsbuku.

Zapad pozdravlja dogovor

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri je uz izražavanje zadovoljstva zbog primene dogovora Beograda i Prištine iz Brisela poručio da se sada treba usredsrediti na trajno rešenje. I nemački ambasador Tomas Šib je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine odavno u vrhu političke agende Nemačke.

– Raduje nas i laknulo nam je da je kriza prevaziđena. Mislim da je to veliki uspeh specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, jer je postignut dobar kompromis – rekao je Šib.