Tanjug
Miroslav Lajčak

“Možemo da imamo samo normalizaciju ili konfrontaciju. Želimo da se fokusiramo na normalizaciju, treba izbegavati bilo kakvu eskalaciju ili konfrontaciju”, izjavio je posrednik za EU za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, a izvršni direktor “Demokratija počinje ovde” Šemsi Jašari ocenio je da je Lajčakova izjava direktan pritisak i ucena prema Kosovu.

– Izjava da ako ne bude dogovora može doći do nereda i sukoba je direktan pritisak i može se nazvati ucenom prema Kosovu. Od suštinskog je značaja da Kosovo ne dozvoli da izađe van svoje ustavnosti, jer bi to otvorilo put koji više ne kontroliše – rekao je Jašari.

Bilo je kritika i na druge izjave koje je Lajčak juče dao u Prištini. On je rekao da su van mandata EU i uloge posrednika.

– Lajčakove izjave na Kosovu jasno su bile van mandata EU i uloge posrednika. Reći da pokušavamo da nađemo kompromisno rešenje koje će biti sredina predloga (nacrt statuta ZSO) koji jasno zahteva autonomiju unutar Kosova, znači stati na stranu Srbije u tom procesu. Tu više nema dileme, pritisak je usmeren samo na Kosovo, bez obzira što Srbija svakodnevno krši sporazume radeći uporno protiv Kosova i lobirajući protiv unapređenja evropske agende Kosova – naglasio je Jašari.

Lajčak je posle sastanka sa Kurtijem rekao da svi treba da se fokusiraju na normalizaciju i primenu sporazuma.

2 COMMENTS

  1. Da li K,albanci znaju da je Kosmet
    Srbija i da im je Tito dao autonomiju.
    Da li su zaboravili da ih je Slobodan
    Milosevic proterao sa Kosmeta ?
    M Lajcak im samo hoće da ih urazumi
    da im kaže šta ih čeka ako se ne
    opamete i normalno misle !
    Srbija mora da rezoluciju UN 1244
    sprovede u delo tu će joj pomoći
    Bratska Rusija zakon mora da se
    Poštuje K.albanci jednostavno rade
    šta je njima po volji !
    Jednog dana će za to da se kaju
    ali biće im kasno.

  2. Jasari, vi niste svesni koju vi srecu imate sa srbima i Srbijom. Pitao bi te kako bi tebi bilo da si ziveo sa Bosnjacima i Hrvatima 90tih…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here