EPA-EFE/RONALD WITTEK
Olaf Šolc

Javne ličnosti u Nemačkoj uputile su otvoreno pismo kancelaru Olafu Šolcu u kome ga pozivaju da obustavi isporuke oružja Ukrajini jer se time, kako navode, odugovlači sukob i ne doprinosi mirnom diplomatskom rešenju, prenosi „Berliner cajtung“.

Apel je potpisalo osamnaest autora – profesori, doktori nauka, muzičari, publicisti, među kojima i bivša potpredsednica Bundestaga Antje Volmer, ako i bivši pomoćnik generalnog sekretara UN Hans-Kristof fon Sponek.

– Isporukama oružja Nemačka i druge zemlje NATO-a su de fakto postale strane u sukobu. Time je Ukrajina postala i bojno polje za konfrontaciju između NATO-a i Rusije oko bezbednosnog poretka u Evropi koji godinama eskalira – kaže se u pismu.

Prema mišljenju autora, zapadne zemlje treba da vode računa o interesima Moskve, štaviše, države članice Severnoatlantske alijanse treba da same daju predloge o bezbednosti Rusije i njenih susednih zemalja.

– Pozivamo nemačku vladu, zemlje EU i NATO da prestanu da isporučuju oružje ukrajinskim trupama i pozivamo vladu u Kijevu da zaustavi vojni otpor – u zamenu za garancije pregovora o prekidu vatre i političko rešenje. Predlozi Moskve koji su već razmatrani od strane predsednika Vladimira Zelenskog – moguća neutralnost, dogovor o priznanju Krima i referendumi o budućem statusu republika Donbasa daju realnu šansu za to – kažu autori pisma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here