Vlada Republike Srbije
Povezivanje dijapore i regiona sa maticom

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom Republike Srbije raspisao je Javni poziv.

Javni poziv ministra se odnosi na dodelu sredstava i za sufinansiranje u okviru programa finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matice u 2023. godini.

Rok za podnošenje prijava je 10 radnih dana počev od 7. jula 2023. godine.

Prijave treba dostaviti na adresu Kabineta ministra.

U nastavku, u integralnoj verziji Javnog poziva saznajte više informacija o uslovima učešća:

REPUBLIKA SRBIJA
VLADA
KABINET MINISTA BEZ PORTFELJA ZADUŽENOG ZA KOORDINACIJU AKTIVNOSTI I MERA U OBLASTI ODNOSA S DIJASPOROM

Na osnovu člana 23. stav 2. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS“, br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 47/18 i 30/18 – dr. zakon) i člana 1. Zaključka Vlade o utvrđivanju Programa finansijske podrške, mere i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2023. godini („Službeni glasnik RS“, broj 49/2023), ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom raspisuje

JAVNI POZIV
za dodelu sredstava i za sufinansiranje u okviru
PROGRAMA FINANSIJSKE PODRŠKE, MERE I AKTIVNOSTI U OBLASTI OČUVANjA I JAČANjA ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE I DIJASPORE KROZ PODRŠKU UDRUŽENjIMA DIJASPORE, REGIONA I MATIČNE DRŽAVE U 2023. GODINI

Javni poziv se raspisuje radi dodele sredstava i sufinasiranja za sprovođenje mere iz Programa finansijske podrške, mere i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2023. godini (u daljem tekstu: Program) koje sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom (u daljem tekstu: Kabinet ministra).

Sredstva opredeljena za realizaciju Programa obezbeđenja su iznosu od 79.000.000,00 dinara.

Programom je utvrđen cilj, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore u 2023. godini, korisnici sredstava, namena sredstava, uslovi za dobijanje sredstava, finansijski okvir, kriterijumi za ocenjivanje prijava na javni poziv i neophodna dokumentacija, uslovi za zaključivanje ugovora sa korisnicima sredstava i način praćenja realizacije programa, a objavljen je na internet stranici https://www.mbpdijaspora.gov.rs.

Obrasci za prijavu preuzimaju se sa navedene internet stranice.

CILJ

Opšti cilj Programa jeste očuvanje, jačanje i ostvarivanje veza Republike Srbije i dijaspore i Srba u regionu, kroz finansijsku podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države za programe usmerene na mlade iz dijaspore i regiona u 2023. godini. Programom se naročito ostvaruje očuvanje srpskog kulturnog, etničkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona, podstiču se mladi u dijaspori i regionu na povratak u Republiku Srbiju kroz afirmaciju i prezentaciju privrednog potencijala Republike Srbije.

PRAVO UČEŠĆA

Finansijsku podršku za sprovođenje aktivnosti u okviru mere, pod uslovima i na način predviđen Programom mogu da ostvaruju udruženja dijaspore, regiona i matične države koji moraju da ispunjavaju sledeće uslove:

1) da račun podnosioca prijave nije blokiran, odnosno da nije bio blokiran duže od 30 dana u periodu od 12 meseci pre podnošenja prijave po javnom pozivu za ostvarivanje finansijske podrše u skladu sa ovim programom;

2) da dostavi izrađen detaljan budžet aktivnosti;

3) da dostavi detaljan akcioni plan sa definisanom dinamikom sprovođenja predloženih aktivnosti koje će se realizovati do 30. septembra 2023. godine;

4) da poseduje stručni kadar za realizaciju aktivnosti.

Maksimalan iznos podrške iznosi 600.000,00 dinara po podnosiocu prijave.

MERA I AKTIVNOSTI U OBLASTI OČUVANJA I JAČANJA ODNOSA REPUBLIKE SRBIJE I DIJASPORE U 2023. GODINI

Mere podrazumevaju očuvanje i jačanje odnosa Republike Srbije i dijaspore, a sprovodi se kroz direktnu finansijsku podršku aktivnosti udruženja iz dijaspore, regiona i matične države u skladu sa programom, a odnosi se na meru i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore u 2023. godini i sprovode se kroz sledeće aktivnosti:

– Aktivnost organizacije koje naročito doprinose promociji srpskog jezika i ćiriličnog pisma, kao i srpskog kulturnog, umetničkog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta kod mladih iz dijaspore i regiona,

– Aktivnost organizacije koje naročito doprinose unapređenju ekonomske saradnje između Republike Srbije i dijaspore i Srba u regionu i podsticanju povratka mladih u Republiku Srbiju kroz afirmaciju i prezentaciju privrednog potencijala Republike Srbije,

– Aktivnost u cilju unapređivanja stručnih potencijala organizacija dijaspore kroz edukaciju, organizaciju obuka i stručnog usavršavanja u oblasti odnosa Republike Srbije sa mladima iz dijaspore i regiona.

NAMENA SREDSTAVA

Finansijska podrška za sprovođenje aktivnosti u okviru mere obuhvata naknadu troškova udruženja iz dijaspore, regiona ili matične države vezanih za sprovođenje aktivnosti, u skladu sa ovim programom.

Lista prihvatljivih troškova za sprovođenje aktivnosti data je u Prilogu 1 programa koji je dostupan na internet stranici https://www.mbpdijaspora.gov.rs.

ROK I NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVA

Rok za podnošenje prijava je 10 radnih dana od dana objavljivanja javnog poziva u dnevnim novinama.

Prijava na javni poziv za ostvarivanje finansijske podrške podnosi se na propisanim obrascima iz Priloga 2 programa, uz koje se prilažu, po modelu datom na internet stranici https://www.mbpdijaspora.gov.rs, a dostavlja se:

1) kompletno popunjen Obrazac 1. i Obrazac 2.;

2) potvrdu da račun podnosioca prijave nije bio blokiran duže od 30 dana u periodu od 12 meseci pre podnošenja prijave po javnom pozivu za ostvarivanje finansijske podrške iz odgovarajućeg registra;

3) izrađen detaljan akcioni plan sa definisanom dinamikom sprovođenja predloženih aktivnosti, na osnovu čega se vidi da će se sve aktivnosti realizovati do 30. septembra 2023. godine;

4) potvrde ili drugi dokaz o postojanju stručnog kadra za sprovođenje planiranih aktivnosti u skladu sa pozicijom, odnosno ulogom u aktivnosti za koje je predložen;

5) dokaz o obezbeđenim sredstvima sufinansiranja, i to izvod sa računa podnosioca prijave ili Izjava da se za predložene aktivnosti zahteva podršku u 100% iznosu.

Ako prijavu na javni poziv podnosi udruženje registrovana van teritorije Republike Srbije obavezno je dostaviti i:

6) rešenje o upisu u registar udruženja, ili drugi odgovarajući akt, kao dokaz da je udruženje registrovano u skladu sa pravilima o registraciji neprofitnih udruženja države u kojoj je sedište tog udruženja. Udruženja registrovana van teritorije Republike Srbije potrebno je da dostave dokaz preveden na srpski jezik i na ćiriličnom pismu kod nadležnog organa strane države.

7) Za udruženja iz inostranstva potrebno je dostaviti instrukcije za devizne uplate iz banke u kojoj udruženje ima otvoren račun, sa identifikacionim podacima udruženja i ovlašćenom licu za raspolaganje sredstvima, koji se slažu sa podacima navedenim u prijavi.

Prijava sadrži i Obrazac 1 – Prijava na javni poziv za finansijsku podršku mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2023. godini i Obrazac 2 – Obrazac za predlog budžeta aktivnosti.

Konkursni materijal se ne vraća.

Dodatne informacije mogu se dobiti radnim danom od 10 do 14 časova na brojeve telefona: +381 11/3619835 i +381 11/3619833.

IZBOR PRIJAVA

Izbor prijava vršiće se na osnovu ispunjenosti uslova predviđenih Programom. Formalnu ispravnost dokumentacije i ispunjenost uslova za dodelu sredstava utvrđuje Komisija za ocenu prijava i praćenje realizacije programa koju obrazuje ministar i na čiji predlog ministar donosi Odluku o dodeli sredstava nakon čega se sa izabranim korisnikom sredstava potpisuje ugovor.

Kriterijumi za ocenjivanje prijava definisani su programom i dostupni su na sajtu Kabineta ministra. Minimalni broj poena za kvalifikaciju i prihvatanje prijave na javni poziv je 50 poena.

Sve neblagovremene prijave neće se uzeti u razmatranje.

Ukoliko Komisija konstatuje da je prijava nekompletna, zahtevaće se dopuna od podnosioca prijave.

U slučaju da je prijava nepotpuna, podnosilac prijave će biti obavešten da u roku ne kraćem od pet radnih dana od dostavljanja obaveštenja dopuni prijavu. Obaveštenje o potrebnoj dopuni prijave dostavlja se podnosiocu prijave na elektronsku adresu naznačenu za kontakt u prijavnom obrascu. Ukoliko ne postupi po obaveštenju u navedenom roku, smatraće se da prijava nije kompletna i neće se razmatrati.

Uz prijavu podnosilac prijave podnosi plan vidljivosti sprovođenja aktivnosti, navodi se način upoznavanja javnosti o realizaciji Programa, na jasan i nedvosmislen način, tokom realizacije Programa, navodi se da je mera i/ili aktivnost finansirana iz budžeta Republike Srbije, a na osnovu Programa koji sprovodi Kabinet ministra.

Prijave koje nisu podnete na gore predviđen način, neće se razmatrati.

Ako Komisija u postupku utvrdi da nema dovoljno sredstva opredeljenih u javnom pozivu za sve kvalifikovane prijave, Komisija vrši rangiranje kvalifikovanih prijava prema ostvarenom broju poena, u skladu sa ovim programom.

Ako više kvalifikovanih prijava ima isti broj bodova, prednost u dodeli imaju prijave koje sadrže predlog za sufinansiranje aktivnosti.

DOSTAVLJANJE PRIJAVE

Prijava na javni poziv podnosi se na adresu:

Kabinet ministra bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, Nemanjina 22-26, 11000 Beograd, 11. sprat, kancelarija br. 17.

Prijave na javni poziv podnose se u zatvorenoj koverti sa naznakom „Prijava po javnom pozivu za Program finansijske podrške, mera i aktivnosti u oblasti očuvanja i jačanja odnosa Republike Srbije i dijaspore kroz podršku udruženjima dijaspore, regiona i matične države u 2023. godini.“

Nakon sprovođenja postupka obrade prijava na javni poziv, Komisija dostavlja predlog odluke o dodeli sredstava finansijske podrške, u roku od 15 radnih dana od dana zaključenja javnog poziva.

Na osnovu predloga odluke, ministar donosi konačnu odluku o dodeli sredstava finansijske podrške po javnom pozivu, koja se objavljuje na inernet stranici https://www.mbpdijaspora.gov.rs.

Sa izabranim podnosiocima prijave zaključuje se ugovor o međusobnom uređenju prava i obaveza, u kome se definiše način praćenja realizacije ugovora i izveštavanja o sprovedenim aktivnostima.

Podnosilac prijave kome su sredstva dodeljena, a koji nije potpisao ugovor u roku od 30 dana, smatraće se da je odustao od dodeljenih sredstava.

Ugovor stupa na snagu datumom potpisivanja ovlašćenih lica ugovornih strana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here