Tanjug
Priština

Kosovska vlada je posle sastanka sa međunarodnom petorkom saopštila da je premijer Kurti između ostalog istakao neophodnost priznanja Kosova od strane država članica EU koje ga nisu do sada priznale, kao i učlanjivanje Kosova u međunarodne i transatlantske organizacije.

Upravo se ovaj zahtev Kurtija da Kosovo bude priznato od pet država EU koje ga nisu priznale kao i da to bude deo dogovora sa Srbijom, smatraju tačkom neslaganja između međunarodne petorke i Kurtija.

“Srbija ima dobar dogovor pred sobom”

Analitičar Jil Hodža smatra da objavljeni tekst navodnog evropskog predloga, predstavlja okvir dogovora koji ne specifikuje detalje dogovora o kojima se raspravlja.

– Plan kao takav garantuje da neće biti agresivnosti Srbije prema državnosti Kosova ali ne garantuje ništa van toga. U ovom smislu je Kosovo pred izazovom zbog nedostatka jedinstva EU i članica NATO. Kako bi otvorili put ka EU nije dovoljno samo saglasnost Srbije, već i Španije, Grčke, Rumunije, Slovačke i Kipra, što je veliki hendikep za Kosovo – istakao je Hodža.

Što se tiče srpske strane, on smatra da Srbija pred sobom ima dobar dogovor, a da će za Kosovo biti teško da prihvati ZSO, imajući u vidu sklonost Srbije prema Rusiji.

– Srbija ima dobar dogovor pred sobom, jer joj se zahteva ono što je faktički već prihvatila, i to je da ona nikada više neće imati kontrolu nad Kosovom, kao što je imala pretenzije. Međutim, ne zahteva se priznanje Kosova ili nešto veće – kaže analitičar Jil Hodža.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here