Srna
Komisija za saradnju narodnih skupština Srbije i Republike Srpske

Strateško opredeljenje Srbije je očuvanje Republike Srpske i nastavak razvijanja specijalnih odnosa sa Republikom Srpskom.

Ovo je izjavila Maja Gojković, predsednica Skupštine Republike Srbije na početku zasedanja komisije za saradnju narodnih skupština Srbije i Republike Srpske, koja je počela u Beogradu. Gojkovićeva je istakla da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, postojanje BiH i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i princip dogovora tri konstitutivna naroda, bez nametanja. Ona je podsetila da je ova komisija ustanovljena na osnovu Memoranduma o paralelnim vezama Srbije i RS.

– Rad ove komisije predstavlja ostvarenje ciljeva i težnji koje izražavaju ne samo dve institucije već i potrebe i interes naših naroda – kazala je Gojkovićeva i dodala da srpski narod sa svakim novim izazovom mora da potvrdi jedinstvo i spremnost na zajednički rad kako bi imali i svesti, ali i snage da odolimo svim čudima istorije – navela je Gojkovićeva.

Ona je kazala da Srbija neće dozvoliti pristrasnost i dvostruke standarde, iskrivljenu sliku i namerno “istorijsko dezorijentisanje”, koje bi mogli da ugroze srpski narod, njegovu prošlost i budućnost.

– Srbi su izloženi perfidnoj i brutalnoj kampanji, koja traje već dve-tri decenije. Šta god da se desi na prostoru bivše Jugoslavije, svi okrive Srbe. Glavni metod ovih opasnih nastojanja koja preko falsifikovanja istorije i razaranja kulture i verskog, odnosno pravoslavnog identiteta, ugrožavaju i samo pravo na postojanje jednog naroda, jeste upravo revizionizam – istakla je Gojkovićeva.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je sednica Komisije za saradnju dve skupštine dobra prilika i konkretan doprinos ostvarivanju svih tačaka iz ranije potpisanog Memoranduma o paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske.

On je takođe podsetio da paralelne veze Srbije i Republike Srpske jeste jedan od osnova Dejtonskog sporazuma.

Čubrilović je istakao da Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju najznačajnije datume iz istorije srpskog naroda.

– Na taj način održavaju kulturu sećanja na zajedničku istoriju, na žrtve i nacionalne vrednosti što je sasvim prirodno, jer je jedan narod koji igrom istorijskih i geopolitičkih okolnosti danas živi u više država – kazao je Čubrilović.

On je istakao da je komisija za saradnju dve skupštine najviši i najsveobuhvatniji oblik institucionalne saradnje dva parlamenta.

Nakon uvodnih izlaganja predsednika obe skupštine komisije su nastavile rad po temama.

Simbolično, prvo zasedanje komisije za saradnju dve skupštine održano je u istom danu kada je pre 28 godina donet prvi Ustav Republike Srpske.

Predstavništvo RS u Srbiji tim povodom u Beogradu je u Starom dvoru tradicionalno, šesti put, organizovalo svečani prijem povodom Dana Republike Srpske, kome su prisustvovali najviši zvaničnici obe države, ali i predstavnici diplomatskog kora, ugledne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti, nauke, prosvete, privrede i sporta.

Čavić: Ojačati saradnju

Dragan Čavić, nekadašnji predsednik Republike Srpske, predsednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine RS, jedan od izvestilaca ove komisije, izjavio je za “Vesti” da je formiranje komisije za saradnju dve skupštine od izuzetne važnosti za buduću jaču i sveobuhvatniju saradnju Srbije i Republike Srpske.

– Dogovori koje ćemo ovde postići, predstavljaće i praktične korake za dalju saradnju kako iz oblasti zakonodavstva, ali i poboljšanje saradnje u privrednom i kulturnom pogledu – kazao je Čavić, koji je pre 14 godina bio jedan od potpisnika Memoranduma o specijalnim odnosima dveju zemalja.

Dodik: Ustav temelj Srpske

Komentarišući 28 godina od donošenja prvog Ustava RS, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je donošenje tog ustava bio “kontinuitet državnosti srpskog naroda, koji je kroz istoriju znao da stvara države i da ih pravno uređuje”.

– Tim ustavom smo poručili da želimo da gradimo državu na demokratskim principima sa demokratskim institucijama, koje će štititi ne samo Republiku Srpsku kao politički okvir za njene građane, već i svakog njenog građanina bez obzira na nacionalnost ili veroispovest – naglasio je Dodik.

Određen okvir RS

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je da je prvim ustavom određen politički okvir republike i funkcionisanje njenih institucija, ali i temelj na kojem Srpska i dalje počiva.

– Na taj način je poručeno da srpski narod želi da živi u demokratski uređenom društvu – poručio je Višković.