EPA/Tolga Bozoglu
Turska

Ankara i Baku pregovoraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske, prenosi Sputnjik Azerbejdžan, pozivajući se na predsednika turskog parlamenta.

– Predsednik Velike nacionalne skupštine Republike Turske Mustafa Šentop izjavio je tokom konferencije za štampu u azerbejdžanskom gradu Gandži da Turska i Azerbejdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turkijske vojske – navodi se u saopštenju.

Kako prenosi agencija, u okviru dogovora održavaće se i vojne vežbe dveju zemalja.

– Naša ideja je – jedna nacija, dve države. I tako će biti zauvek. S tim u vezi, bilo je mnogo pregovora i dogovora – dodao je.

Prvi trilateralni sastanak predsednika parlamenata Azerbejdžana, Turske i Pakistana Sahibe Gafarove, Mustafe Šentopa i Assada Kajsera održan je u utorak u Bakuu. Nakon trilateralnog sastanka, šefovi parlamenata potpisali su Bakinsku deklaraciju.

Oružane snage Azerbejdžana i Turske već su krajem juna izvele zajedničke taktičko-specijalne vojne vežbe u Nahičevanskoj autonomnoj republici. Tom prilikom strane su saopštile da je produbljivanje tursko-azerbejdžanske saradnje u vojno-industrijskoj sferi predviđeno Šušinskom deklaracijom koju su zemlje potpisale 15. juna.

Inače, deklaracija je potpisana u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu i tiče se različitih oblasti saradnje između Ankare i Bakua, posebno obaveza u oblasti odbrane i uzajamne pomoći.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime