pixabay.com

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromesečju i stupila u recesiju, uz posustalu inostranu potražnju za gasom, pokazali su statistički podaci.

U razdoblju od jula do septembra norveški BDP smanjio se za 0.5 posto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je beležio isti postotni pad.

U prva tri ovogodišnja meseca porastao je za 0.2 posto. To bi značilo da je Norveška u trećem tromesečju stupila u recesiju, koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao za 0.1 posto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je stagnirao. Na početku godine porastao je za 0.1 posto. Potrošnja domaćinstava porasla je za 0.5 posto, poduprta nabavkom dobara u inostranstvu i uslugama povezanim s turizmom.

Državna potrošnja porasla je za 0.9 posto, oslonjena na izdvajanja za odbranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se pak za 2.1 posto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here