Vesti
Skupština Belih orlova

Prošle nedelje u Sportskom centru u Bonirigu, najveći srpski klub na Petom kontinentu Beli orlovi održao je svoju redovnu godišnju Skupštinu. Udarna vest sa Skupštine je to da članovi uprave ostaju isti kao i lani. Naime, prisutni članovi jednoglasno su dali poverenje grupi koja je prošle godine preuzela rukovođenje klubom.

Tako je Nikola Jugović opet izabran za predsednika, a uz njega i ostali iz rukovodstva koje je iznelo 2019. godinu – Nikola Pozder, Dragan Škorić, Siniša Kos, Ljubiša Kos, Milan Medić, Momčilo Medić i Miroslav Lojanica. Pored njih, dva nova člana u upravi su Elvis Štrbac i Zoran Petković.

Prisutnim članovima predstavljena je solucija za eliminisanje starih dugova, a to je registrovanje Associated Incorporated novog tela pod kojim će Beli orlovi funkcionisati. Sa druge strane, stara kompanija PTY LTD će biti likvidirana. Prema savetu klupskog računovođe, biće zaposlen administrator, pa će se postojeći dug pređašnje kompanije (odnosno, prethodne uprave) prema Poreskoj upravi (Australian Taxation Office) zamrznuti i postepeno otplaćivati bez rasta kamate. Ovo je normalan legalan proces, koji je podržala i savetovala i Fudbalska federacija Novog Južnog Velsa. Ovaj predlog su odobrili i prisutni članovi na nedeljnoj skupštini.

Nova firma biće registrovana kao Incorporated Association, pa će kao pravno lice podlegati zakonu Fair Trade, umesto Komisiji ASIC (Australian Securities and Investments Commission) što je slučaj sa PTY LTD kompanijama (društva sa ograničenom odgovornošću). U stvari, struktura Orlova će biti u skladu sa uobičajenim protokolom Incorporated Association, kao što funkcioniše i većina drugih klubova.

Vizija kuba i igrački kadar

U proteklih 12 meseci uprava kluba dala je sve od sebe da poboljša igrački kadar, a i da istovremeno povrati kult koji su Orlovi uživali u zajednici proteklih decenija. U sklopu ove vizije nedavno je doveden iskusni stručnjak Miša Radović koji je imenovan za tehničkog direktora. Takođe, svima je dobro poznato da je trener prvog tima Vejn O’Saliven po dolasku u klub napravio pravu rezultatsku renesansu.

Sezona je počela sa -3 boda zbog kazne koju je izrekla Federacija, da bi na kraju prvi tim završio prvenstvo na trećem mestu, a klub na 8. mestu zbirne lige Čempionšipa (računajući i učinak mlađih selekcija). Prvom timu je umalo izmaklo i veliko finale u plej-ofu na kraju sezone.

Zanilmljivo je napomenuti da se od sledeće sezone ukida Club Championships, što znači da će se gledati učinak samo prvog tima. Drugim rečima, ukoliko prvi tim bude ligaški prvak, automatski će biti promovisan u NPL 1, što je i glavni cilj Belih orlova u sledećoj sezoni.

I čast i odgovornost: Desetočlana uprava Belih orlova

Saradnja sa zajednicom

Mnogo puta tokom sednice istaknuto je da Orlovi imaju odgovornost u zajednici da okupljaju Srbe i da teže ka uzajamnoj saradnji, kako sa samim Sportskim klubom, FK Bonirigom (koji se takmiči u Distriktu), kao i sa svim ostalim klubovima i organizacijama u našoj zajednici. U sklopu ove saradnje istaknute su poteškoće sa manjkom terena za trening, koje iz godine u godinu ostaju nerešiv problem. Takođe je pomenuta mogućnost izgradnje terena sa veštaškom ili hibridnom podlogom u budućnosti, za koje bi naravno bila potrebna ogromna sredstva, ali koji bi omogućili idealne uslove i neometane treninge tokom sezone za sve timove.

Ostvarenja u 2018/19.

Članovi odbora takođe su istakli neke od glavnih uspeha u proteklih 18 meseci. Najveći posao bilo je postavljanje novog irigacionog sistema na glavnom terenu, renoviranje stadiona i kantine, nabavka nove kosilice, novih stolica, farbanje murala, nova mašina za kafu i mnoštvo drugih detalja koji su stvorili modernije i bolje uslove tokom mečeva na domaćem terenu.

Takođe, napravljen je osvrt na utakmicu decenije, duel FFA Kupa sa Vondersima koji je odigran na Markoni stadionu, a koja je klubu donela zavidan profit. Sredstva sa ove utakmice iskorišćena su u velikoj meri za isplatu operativnih dugova iz proteklih godina, tako da su sada isplaćeni svi dužnici osim pomenutog duga prema ATO.

Samo jako!

U narednoj sezoni Beli orlovi će umesto proizvođača sportske opreme “Umbro” sarađivati sa kompanijom “Jako”. Glavni razlog je bolja i jeftinija ponuda koju je nemački brend ponudio, a na društveni mrežama već se pojavio i slogan #SamoJako.

Član uprave Nikola Pozder je istakao da je pun pogodak i novootvorena sportska radnja na stadionu, koja je počela sa radom u minuloj sezoni i u kojoj je prodat velikih broj raznih klupskih artikala.

Potraga za sponzorima

Upravni odbor je naglasio da je potreban veliki trud da se privuku sponzori za novu sezonu. Tokom Skupštine predložena je inicijativa da svaki član pokuša da pronađe firmu koja bi dala sponzorstvo od 1.000 dolara. Zauzvrat, klub će staviti logo sponzorske firme pored terena. U sklope ove akcije, na licu mesta je od članova osigurano sponzorstvo za prvih pet utakmica na domaćem terenu. Naime, nekoliko prisutnih prihvatilo je da pokrije troškove snabdevanja hranom za kantine – Todor Drča i Jovan Crnokrak (1. kolo), braća Bogićević (2. kolo), Siniša Matić i Vojislav Trifunović (3. kolo), Miroslav Drča i Nikola Vranković (4. kolo) i Zdravko Marčić i Stevo Pozder (5. kolo).

Članovi zajednice koji bi hteli da sponzorišu klub ili pomognu na bilo koji način mogu da se obrate klubu putem emajla sponsorship@bwefc.com.au.

Šansa za srpsku decu

Došlo je i do promena u stručnom kadru mlađih selekcija. Ratko Lovrić je sa trenerske pozicije tima do 15 godine promovisan na kormilo selekcije do 18 godina, dok je za trenera U20 tima imenovan Daegal Ričardson. Treba naglasiti da spisak licenciranih igrača prvog tima za sezonu još nije kompletiran i za sada je potpisano samo 18 fudbalera. Broj prvotimaca neće se značajno uvećavati, a osnovni razlog je želja da se ukaže šansa srpskom fudbalskom podmlatku, pa bi najtalentovaniji igrači iz U20 i U18 timova trebalo da dobijaju prostor u seniorskoj konkurenciji i stiču dragoceno iskustvo kako bi u bliskoj budućnosti postali nosioci igre prvog tima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here