Pexels.com

Koža usana tanka je i nežna, podložna isušivanju i pucanju. Ovih deset saveta pomoći će vam da usne održite glatkim i nežnim tokom cele zime!

Zima može da bude pogubna za vaše usne. Hladnoća, vetar i suv vazduh u stanovima mogu ih oštetiti. Zato nega usana tokom zime mora biti posebna kako one ne bi ispucale i postale suve.

Generalno, pri izlasku napolje usne gotovo nikada ne prekrivamo, te su one konstantno izložene nepovoljnim uslovima. Kada tome dodamo i činjenicu da je koža usana izuzetno tanka i nežna jasno je zašto joj je intenzivna nega i zaštita prekopotrebna. Koža usana je specifična i po tome što nema lojne žlezde, pa se mnogo lakše suši.

Sledite ovih deset saveta i nega vaših usana tokom zime biće adekvatna.

Ne oblizujte usne!

Kada su vam usne suve, prirodno je da ih želite da pokvasiti. No, oblizivanje usana prouzrokovaće kontraefekat. Pljuvačka će dodatno isušiti osetljivu kožu ove regije, te bi bilo dobro da se što pre oslobodite ove navike.

Koristite balzame s hranljivim i hidratantnim sastojcima

Neka se u sastavu vaših preparata za negu usana nađu ši puter, aloja, glicerin, pčelinji vosak, vitamin E, lanolin, dekspantenol… Birajte one koji sadrže SPF faktor, jer i zimsko sunce može da “opeče” taknu i nežnu kožu usana.

Isključite potencijalne alergene

Ukoliko nakon primene balzama za usne primetite da vam se koža zacrvenela ili isperutala, odmah odustanite od njega. Velika je verovatnoća da ste alergični na neki od sastojaka balzama.

Napravite masku od meda

Pored hranljivih preparata za negu, i med može biti od pomoći. Ovaj prizvod delovaće kao maska, obezbediće usnama vlažnost, nahraniti ih i umiriti. Slobodno medom prekrijte usne i ostavite ga da deluje minimum pet minuta. Još jedna sjajna stvar – nema potrebe da ga ispirate.

Ne grickajte i ne trljajte usne

Možda imate naviku da trljate ili ljuštite ispucala usta. To može stvoriti pukotine i ranice na njima i samo pogoršati situaciju. Isperutanu kožu polako odstarnite pomoću meke četkice za zube, nežnim kružnim pokretima. Kada to učinite, počastite usne debljim slojem balzama koji će ih umiriti.

Priuštite usnama masažu!

Ne šalimo se! Masaža hranljivim uljem samo pet minuta u toku dana poboljšaće cirkulaciju u usnama i osigurati da se snabdeju hranljivim materijama.

Ne zaboravite na noćnu negu

Mnogi ljudi spavaju otvorenih usta. Osam sati udisanja i izdisanja kroz usta može ozbiljno da isuši usne. Razmislite da investirate u ovlaživač vazduha i postavite ga u prostoriju u kojoj spavate.

Birajte hidratantne ruževe

Danas su dostupni ruževi sa hidratantnim sastojcima koji ujedno neguju i hidriraju kožu usana. Imajte to na umu kada se naredni put uputite u drogeriju s namerom da se počastite novim karminom!

Obratite pažnju na ishranu

Ako su suve usne problem koji vas već dugo muči, vreme je da napravite izvesne korekcije u svom režimu ishrane. Povećajte unos:

– vitamina A (pronaći ćete ga u brokoliju, kelju,bundevi, jajima, šargarepi, masnoj ribi…),

– vitamina B3 (ima ga u junetini, pilećem mesu, kikirikiju, sočivu…),

– vitamina B12 (pronći ćete ga u jajima, lososu, ćuretini, piletini…),

– cinka (njegov izvor su kikiriki, bademi, semenke bundeve, crveno meso…)

Nekada i suve usne zahtevaju stručnu pomoć

Ponekad, i pored svih preventivnih mera, rezultati naprosto izostanu. Ukoliko je to i vaš slučaj, ne libite se da zatražite stručnu pomoć!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here