pixabay.com

Ukoliko planirate duža i skuplja putovanja, uprkos pritiscima troškova života i rastućim cenama avionskih karata, prema nedavnim podacima, postoji lak način da uspete da obezbedite jeftiniju kartu nego što ste planirali. Sem toga, dobra vest za putnike je, što prema njihovim nalazima, postoje znaci da se cene avionskih karata stabilizuju.

Internet istraživanje objavljeno početkom septembra, koje je naručio Kajak, sajt za pretraživanje letova, pokazalo je da polovina od 1.010 ispitanika, planira da potroši više na putovanja, a da 45 odsto namerava da ide na duža putovanja nego 2022, godine u kojoj je došlo do ponovnog porasta međunarodnih putovanja posleprethodmog zatvaranja granica zbog kovida.

Ujedno, budući putnici, prema istraživanju, očekuju da će potrošiti u proseku oko 8.000 dolara na putovanja u narednih 12 meseci, a četvrtina ispitanika očekuje da će njihovo putovanje koštati više od 10.000 dolara.

Poput Australije, inflacija je u nekim delovima sveta visoka, što znači strmiji rast cena u nekim kategorijama, iako postoje znaci da u nekim zemljama popušta, uključujući i na domaćem tlu.

Cene međunarodnih putovanja i smeštaja porasle su za 6,2 odsto u junskom tromesečju, prema poslednjim kvartalnim podacima Australijskog biroa za statistiku o inflaciji. Šef Biroa za statistiku cena, Mišel Markvard je rekla da je potražnja za odmorom u Evropi ključni pokretač rasta cena, koji je delimično nadoknađen padom cena putovanja u jugoistočnu Aziju i Novi Zeland.

Kada je reč o rezervaciji, Kajak je otkrio da odabir pravog dana za poletanje može da pomogne putnicima da uštede. Utvrđeno je da je prosečna povratna karta, ekonomske klase za međunarodni let, za narednih 12 meseci 1.727 dolara, dok je za domaće letove 382 dolara.

Engus Kidmen, portparol za putovanja na sajtu za finansijsko poređenje, Finder, saglasio se da će putnici obično pronaći jeftinije letove sredinom nedelje, iako veruje da će domaći letovi do nekih međudržavnih destinacija verovatno biti jeftiniji tek ponedeljkom popodne i uveče, kada se jutarnja poslovna putovanja završe.

-Izbegavajte putovanje tokom školskog raspusta ako možete i budite svesni sezonske potražnje mesta u koje idete i odakle odlazite. Zavisi od toga gde se nalazite u Australiji, ali jeftiniji letovi su često oni u manje pogodno vreme, kao što je ponoć ili jedan sat ujutro – rekao je Kidmen.

I dok za međunarodne letove važi “što pre, to bolje” za domaće je moguće i posle nekoliko meseci naći karte po prilično dobrim cenama.

– Ukoliko rezervišete kartu bliže datumu polaska, obično ćete platiti više, ali ima izuzetaka kada u poslednjem trenutku te karte budu zaista jeftine – istakao je Kidmen.

Prema njegovom mišljenju, iako su sajtovi za poređenje letova mogli biti koristan alat za identifikaciju jeftinih letova, rezervaciju ipak treba obaviti direktno preko avio-kompanije.

– Prvo, avio-kompanija će vam ih prodati što je jeftinije moguće. Drugo, ako rezervišete preko veb lokacije na koju vas preusmerava veb lokacija za poređenje, često ćete morati da se bavite veb-sajtom za rezervacije, a ne avio-kompanijom, ako postoji problem ili ako morate da izvršite promenu – naglasio je Kidmen.

Stručnjaci su stava da je ključni razlog za više cene velika potražnja usred oporavka kapaciteta avio-kompanija posle kovida,.

Istraživanje Kajaka pokazuje da je prosečna cena međunarodnog leta porasla za dva odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su cene karata na domaćim letovima otišle sedam odsto skuplje.

Kidmen je rekao da dok se činilo da su dani izuzetno ekstremnih cena, viđeni krajem prošle i početkom ove godine, prošli, najverovatnije da se konkurencija, oko cena karata, neće zagrejati do sredine sledeće godine, kada će kapaciteti biti bliži nivoima pre kovida.

Cene veće i 50 odsto

U avgustu je Kvantas saopštio da su avio-karte na međunarodnim i domaćim letovima porasle za deset, odsnono četiri odsto zbog usaglašavanja sa inflacijom. Istog meseca, izvršna direktorka Virdžina Australija, Džejn Hsrdliska je rekla da su karte za 50 odsto skuplje nego što su bile pre kovida.

Petak najskuplji za letenje

Petak je bio najskuplji za povratne prekomorske letove (1.740 dolara u proseku), dok je to na domaćim letovima bio četvrtak (390 dolara u proseku), otkrio je Kajak. Međunarodni putnici mogli bi da uštede 53 dolara, a na domaćim letovima 18 dolara, ako rezervišu karte za ponedeljak, za koji se pokazalo da je najjeftiniji dan za rezervaciju obe vrste putovanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here