JELIĆ

0

 

Svi Vasojevići se dele na tri osnovne grupe: Rajeviće, Novakoviće i Mijomanoviće, a ovi opet na manje grane i ogranke. Jelići potiču od grane Novakovića i to od njihovog jačeg ogranka Račića u Slatini.

 

Prezime nose od svog pretka pre desetak pasova (generacija). Oni se opet dele na manje grane: Vukiće, Jeliće i Račiće (ovaj ogranak je zadržao staro prezime).

 

Predak Jelića, po imenu Kadri Jela, pre jedno sedam pasova bio je zapamćen u čitavom plemenu kao okretan, snalažljiv predstavnik svoje sredine. Bio je između ostalog pregovarač, pomirnik i posrednik između turskih vlasti i svojih saplemenika.

 

 

Nadimak Kadrija (inače, turcizam) ostao mu je iz vremena čobanovanja u Raškoj (Novopazarskom sandžaku), jer se Turcima predstavljao kao čobanemenata (sudija, profesora i školske mladeži)."

 

Uzgred, oduvek su se smatrali, pa i danas smatraju, pravim nepokolebljivim Srbima. Uostalom, jedan od njih je bio i narodni poslanik Puniša Račić koji je pucao (s kobnim ishodom) na hrvatske nacionaliste u Narodnoj skupštini Kraljevine SHS upravo zbog njihovih uvreda Srba i potcenjivanja "srpske krvi" prolivene u Prvom svetskom ratu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here