Tanjug
Originalno: Jelić u pratnji bajkera

Legendarna YU grupa promovisala je reizdanje prvog album “YU grupa” na vinilu, u prisustvu velikog broja kolega iz sveta rokenrola. Prisutni su ponovo bili u prilici da poslušaju kako je ova grupa, u sastavu Drago i Žika Jelić i Raša Đelmaš, prosto neverovatno zvučala još pre 50 godina. Zvuk motora najavio je dolazak članova benda. U pratnji družine bajkera braća Jelić na promociju u Nušićevu ulicu u srcu Beograda stigla na motorima i tako privukla veliku pažnju prolaznika.

“Ovo su prave zvezde”, moglo se čuti.

Ovog puta je izostao gitarista Petar Jelić koji zbog porodičnih razloga živi u Švedskoj, a dolazi u Srbiju kada su koncerti. Sa Žikom i Dragim bio je bubnjar Saša Radojević Žule.

– Sa ove distance često puta sam razmišljao o nekim prošlim vremenima. Sećam se da su se dešavale neke stvari i situacije koje su bitno uticale na kasniji put YU grupe. Ko zna koje i kakvo bi ime bilo da nije postojao Zoran Modli koji je imao predlog za nas. Sećam se da je tada u njegovoj diskoteci u Zemunu, predložio da svi prisutni koji su te večeri bili na koncertu, na parčetu papira napišu predlog za ime grupe. Pošto mi do tada nismo imali pravi naziv, ispalo je da je Miroslav Stanivuk napisao predlog YU grupa. Tako mi do dana današnjeg nosimo to ime – prisetio se Žika Jelić i dodao da je sada otvorivši ovo reizdanje, pogledao fotografije i sećanja su počela da naviru.

Žika kaže da mu se čini da jeste i nije prošlo brzo tih 50 godina od albuma prvenca YU grupa, i podsetio da su svi uvek govorili da su fotografije na omotu albuma fenomenalne, a kako i ne bi kada ih je radio Ratko Radetić.

Dragi Jelić se prisetio da je snimanje albuma proteklo savršeno, i da je izdanje objavljeno u maju 1973. godine.

– Bili smo jako dobro organizovani, uradili smo sve u rekordnom roku, što je zaista bilo neverovatno. Album smo radili po našem povratku iz Londona, snimali smo ga u Studiju 6 Radio Beograda – otkrio je Dragi Jelić i dodao da im je snimatelj bio Dragan Balać, sa kojim su više puta sarađivali u karijeri.

Žika se potom nadovezao i otkrio podatak da su ceo prvi album YU grupa snimila za samo 20 radnih sati, u šta ubrajaju i miks, snimanje jednu po jednu pesmu.

“Čudna šuma” i “Crni leptir”

Na prvom albumu i vinilnom reizdanju se nalazi osam pesama, po četiri na A i B strani: “Crni leptir”, “Trenutak sna”, “Čudna šuma”, “Noć je moja”, “Devojko mala, podigni glavu”, “More”, “Trka”, “Čovek i Marsovac”. Žika je istakao da su njihova dva najveća hita sa prvog albuma “Čudna šuma” i “Crni leptir” obavezni na njihovom koncertnom repertoaru pola veka.

– Istina, nisam siguran skroz da li je “Čudna šuma” uvek bila na koncertima, ali pouzdano znam da svakako jeste “Crni leptir”, jer da nije, ja bih uvek bio veoma emotivno povređen”, naglasio je Žika Jelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here