EPA-EFE/ITAR-TASS
Vladimir Putin i Boris Jeljcin

Prvi ruski predsednik Boris Jeljcin (na tom položaju je bio 1991-1999) na proširenom sastanku 1992. s tadašnjim predsednikom SAD Džordžom Bušom starijim (1989–1993) u Kemp Dejvidu rekao je za Ukrajinu da je “glavni destabilizujući faktor”. To se vidi iz stenograma razgovora dosad nepoznatog javnosti, koji je u ponedeljak objavila američka društvena istraživačka organizacija “Arhiv nacionalne bezbednosti” pri Univerzitetu “Džordž Vašington”.

Kako se vidi iz dokumenta, Jeljcin je isticao da je u “dobrim ličnim odnosima” s Leonidom Kravčukom, koji je od 1991. do 1994. bio predsednik Ukrajine. Pritom je ruski vođa ukazao na deputate Vrhovne rade s nacionalističkim pogledima.

– U Vrhovnoj radi postoji grupa. To su krajnji nacionalisti, zovu se (Narodni) Ruh (Ukrajine). Imaju uticaj, ali nisu većina u parlamentu. Ruh vrši na njega (Kravčuka) ozbiljan pritisak. Ja cenim poziciju Kravčuka – izjavio je, prema dokumentu, Jeljcin. Reči bivšeg predsednika RF u stenogramu su prevedene na engleski jezik.

– U Ukrajini je 11 miliona etničkih Rusa. Oni žive na istoku (Ukrajine), na granici s RF, Rusi su, takođe, većina na Krimu. Oni bi mogli da glasaju za prisajedinjenje Rusiji. Zbog toga i mislim da Ukrajina neće da izvede neki nagli zaokret. Nije za zapisnik: naš glavni destabilizujući faktor – to je Ukrajina – nastavio je Jeljcin.

– Arhiv nacionalne bezbednosti objavio je još nekoliko dokumenata iz tog vremena. Među njima su stenogram s još jednog susreta predsednika, Jeljcinovo pismo Bušu datirano 27. januara 1992, kao i dešifrovan razgovor Buša s Jegorom Gajdarom u aprilu 1992. Gajdar je tada, između ostalog, izneo mišljenje da je za rešenje svih problema između Moskve i Kijeva potrebno “mnogo vremena”, ipak “jugoslovenskog tipa (scenarija) u odnosima Rusije i Ukrajine” neće biti.

Proučivši sva dokumenta “Arhiv nacionalne bezbednosti” ističe da je u celini tema odnosa s Ukrajinom doticana praktično u svim razgovorima predstavnika rukovodstava SAD i RF.

“Jeljcin nastoji da reši sporove mirnim putem i opisuje svoje odnose s predsednikom Leonidom Kučmom kao vrlo dobre. Ruski predsednik razume na kakve … pritiske nacionalističkih grupa u parlamentu nailazi Kravčuk”, kaže se u saopštenju na sajtu organizacije. Sem toga, na jednom susretu s Bušom, Jeljcin je istakao odsustvo imperijalnih ambicija u Moskvi u odnosima s bivšim sovjetskim republikama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here