Jeremić: Afrikance pritiskaju da priznaju Kosovo

0

Krenuo u novu ofanzivu protiv priznanja nezavisnosti Kosova: Vuk Jeremić

 

"Ovo je borba Davida i Golijata. Mi nemamo izbliza tu moć, sredstva i uticaj, ali na našoj strani su istina, međunarodno pravo i pravda. Učinićemo sve da ne dođe do novih priznanja Kosova i Metohije", poručio je Jeremić.

 

On je naglasio da za sada može biti zadovoljan učinkom delegacije Srbije u Adis Abebi, "ali ostaje da se vidi koliko smo bili uspešni u nedeljama koje su pred nama".

 

 

"Na sastanku Afričke unije bili smo svedoci dobro organizovane akcije koja za cilj ima povećanje broja zemalja koji priznaju Kosovo i Metohiju. Mislim da opasnost još nije otklonjena i mi ćemo ovde, na sastanku u Adis Abebi, nastaviti rad sa delegacijama iz svih afričkih zemalja", rekao je Jeremić.

 

Ministar je ukazao da se pritisak, pre objavljivanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, vrši na nekoliko destina zemalja afričkog kontinenta. Jeremić je inače, u Adis Abebi na zasedanju Izvršnog saveta Afričke unije, imao kontakte sa ministrima inostranih poslova Etiopije, Libije, Južnoafričke Republike, Angole, Somalije, Gane, Nigerije, Bocvane, Centralnoafričke Republike, Ugande, Zimbabvea, Benina, Kenije, Sao Tome i Principea, Čada i Burundija.

 

Pobeda Srbije: Etiopija zabranila dolazak Hiseniju

U glavnom gradu Etiopije je i bivši specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za rešavanje statusa Kosova, finski diplomata Marti Ahtisari koji lobira za nezavisnost Kosova. U Adis Abebu je trebalo da doputuje i ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni sa članovima delegacije Kosova, ali etipoljanske vlasti, na intervenciju Srbije, nisu htele da im izdaju vize u kosovske pasoše.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here