Jeremija, simbol srpske slave

0

Veseljak: Predrag Živković Tozovac
 

– Krajem septembra, početkom oktobra održaću koncert u Centru Sava. Želim da glavna tema i zvezda vodilja bude Jeremija Krstić, tobdžija iz Toponice. On je simbol srpskog ratnika iz Velikog rata. Imam ideju kako bi trebalo da izgleda koncert, ali za sada je sve to još u tezama. Trenutno sam van Beograda na odmoru, pa čim se vratim se kući, sešću i napisaću što mi je u glavi, a onda kreće razrada do detalja. Zapravo, pokušaću da to uradim, a verovatno ću imati i pomoć nekih saradnika – kaže Tozovac, dodajući da je najvažnije samo da ga zdravlje posluži, a za sve ostalo će lako.
 

"Jeremiju" je voleo i Tito

– Ja sam "Jeremiju" pevao i kod Tita, koji ne da nije zabranio pesmu, već je odlično reagovao na nju! Jeremija je solunski borac, koji peva o svojoj ženi, njivi i livadi. Nijedna reč nema veze sa kraljem i politikom. Pesma je postala hit, ali je muzička urednica Rada Trifunović skinula i stavila "Mirjanu". I neka udvorica je to primetila, te nastane trač: "Tozovac srbovao, skinuli ga sa radija…" Onda je krenula kampanja o Tozovcu četniku, pisalo se kako smo kolege i ja po Americi pevali četnicima… Lično mislim da je nekima trebalo da naprave od mene srpskog Vicu Vukova, pa im je zgodno došlo. Tu se nekoliko ljudi krvavo ogrešilo o mene. Ali, šta sad, život je i da se trpi, nije samo da se uživa.

– Nisam više u staroj formi, ali držim se. S godinama sam morao malo da prikočim, pa tako ne sviram harmoniku toliko često kao nekad, manje komponujem i pevam. Nekako sam sve aktivnosti sveo na razumnu meru primerenu mojih godinama. Prilagođavam se životu, a i on meni. Tako i bicikl ređe vozim.

I dalje vozite bicikl?
– Zbog kiše nisam ga proletos često terao, ali kad ugrabim vremena rado sednem na bicikl i provozam se. A, što se kućnog trenažera tiče, on me ne zanima. Za mene je to foliraža, kao kad pušač uzme da duvani onu elektronsku cigaretu.


Grupa Hipnotized je objavila album sa kafanskim pesmama koje su snimili u rok fazonu. Da li ste čuli kako vaše pesme zvuče u rok obradi?

– Znam za to, jer su mi članovi tog tražili odobrenje. Dao sam im napismeno dozvolu da mogu da to urade. Reč je o pesmama "Prazna čaša na mom stolu" i "Jesen u mom sokaku". Na žalost, nisam čuo kako su oni to odsvirali i otpevali. Ali, u svakom slučaju ja to podržavam. Drago mi je da se mladi interesuju za moje pesme. I ne samo za moje, nego za neke stare, dobre numere, nebitno da li su zabavnjaci ili narodnjaci. Smatram da treba biti kolegijalan i dozvoliti mladima da rade, podržati ih. Neka ih izvode, jer na taj način produžavaju život pesmama.

Da li ćete na jesen obradovati publiku i novom knjigom poezije?
– Treba da se štampa nova knjiga, izdavač me je već zvao nekoliko puta i požurivao da završimo posao. A, ja sam kao i obično bio lenj, no sada ću morati da se provrednim. Imam mnogo pesama, jer odavno pišem i nikako ne mogu da stanem sa tim. Nadam se da će posetioci i na mom koncertu na jesen dobiti knjigu na dar.


Nedavno ste izjavili da vam ne smetaju starlete koje dobijaju veliki medijski prostor…?

– One meni zaista ne smetaju. Pa, svakom oku, pre svega muškom, prija da vidi zgodne žene. Meni je lepo kad je golotinja na umetničkom nivou. One znaju da iskoriste svoju lepotu, a žene su mi uvek bile najveća inspiracija. Znate, ja sam Vodolija u horoskopu, a mi smo veliki veseljaci, znamo da se radujemo životu, uživamo u druženjima i lepim stvarima. Sve je to velika radost življenja – žene, ljubav, muzika, poezija, kafane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here