EPA

Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo je azerbejdžanske oružane snage da su otvorile vatru na jermenske položaje i tako prekršile sporazum o prekidu vatre.

“Oko 7.40 sati po lokalnom vremenu azerbejdžanske snage su ponovo prekršile primirje otvarajučhi vatru iz lakog oružja različitog kalibra na jermenske borbene položaje u istočnom sektoru granice između Jermenije i Azerbejdžana. Neprijatelj je potisnut uzvratnom vatrom”, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Jermenija je saopštila i da nema gubitaka među svojim vojnicima.

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u ponedeljak u Njujorku sa šefovima diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, a kako je saopštio Stejt department, to je prvi direktan razgovor između dve strane od pograničnih sukoba ovog meseca, u kojima je bilo više desetina poginulih.

U razgovorima sa ministrom spoljnih poslova Jermenije Araratom Mirzojanom i njegovim azerbejdžanskim kolegom Džejhunom Bajramovim, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Blinken je u ponedeljak istakao potrebu da se spreče dalji sukobi i strane vrate mirovnom procesu, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

U obraćanju pre sastanka sa jermenskim i azerbejdžanskim ministrom spoljnih poslova, Blinken je rekao da je Vašington “ohrabren činjenicom da su borbe prestale i da nije bilo nikakvih novih vojnih akcija u proteklih nekoliko dana”.

Jermenija i Azerbejdžan dogovorili su se prošle nedelje o prekidu vatre, čime je okončano dvodnevno nasilje povezano sa decenijama starim sporom između bivših sovjetskih republika oko teritorije Nagorno – Karabaha.

U borbama, od 12. do 14. septembra, za koje je svaka strana okrivila drugu, poginulo je više od 170 vojnika i to je najsmrtonosniji sukob od šestonedeljnog rata 2020. godine, u kojem je uz hiljade mrtvih, Azerbejdžan ostvario značajne teritorijalne dobitke u i oko Nagorno-Karabaha, navodi Tanjug.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here