EPA
Nagorno-Karabah

Jerevan je otkazao učešće na sastanku ministara spoljnih poslova Rusije, Jermenije i Azerbejdžana na kome je 23. decembra trebalo da se razgovara o pripremi mirovnog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

“Žalimo zbog odluke Jerevana da odustane od učešća na sastanku ministara spoljnih poslova Azerbejdžana i Jermenije o pitanjima pripreme mirovnog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Nakon toga se oglasio portparol jermenskog Ministarstva spoljnih poslova Van Unanjan koji je rekao da je jermenska strana zatražila odlaganje sastanka zbog situacije sa Lačinskim koridorom koji je Azerbejdžan blokirao 12. decembra. To je jedini put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Po rečima Unanjana, Jerevan je potvrdio spremnost da učestvuje na sastanku u Moskvi, ali “pre nego što je Azerbejdžan nezakonito blokirao Lačinski koridor”, pre oko dve nedelje.

– Prioritet rada ministra spoljnih poslova Ararata Mirzojana u ovom trenutku je rešavanje pitanja nastavka nesmetanog rada Lačinskog koridora u skladu sa trilateralnom izjavom od 9. novembra 2020. godine, kao i rešavanje problema koji su se pojavili zbog humanitarne krize u Nagorno-Karabahu. Na osnovu toga je jermenska strana zatražila da se odloži sastanak koji je planiran da se održi u Moskvi – rekao je on.

Jermenija se obratila međunarodnoj zajednici

Jerevan poziva UN, OEBS i Minsku grupu OEBS da na Lačinski koridor pošalju misiju za procenu situacije.

– Jermenija poziva međunarodnu zajednicu, bilo da su to UN, OEBS ili Minska grupa OEBS da pošalju misiju u Lačinski koridor u cilju rešavanja postojeće krize – naveo je sekretar Saveta bezbednosti Jermenije Armen Grigorjan.

Situacija sa Lačinskim koridorom

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da je azerbejdžanska strana 12. decembra blokirala put Stepanakert-Goris, jedini auto-put koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. Komanda ruskog mirovnog kontingenta vodi pregovore sa predstavnicima Azerbejdžana kako bi se nastavilo nesmetano kretanje civilnog transporta tom trasom.

Američki Stejt department takođe je pozvao azerbejdžansku stranu da odblokira Lačinski koridor. Baku je saopštio da na Lačinskom koridoru protestuju građanski aktivisti i ekolozi protiv “nezakonite aktivnosti jermenske strane”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here