EPA-EFE/DAVID GHAHRAMANYAN
Nagorno-Karabah

Jermenija je zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi Azerbejdžanu da povuče sve svoje trupe iz civilnih objekata u Nagorno-Karabahu i omogući pristup Ujedinjenim nacijama, saopšteno je iz tog suda.

U zahtevu za privremene mere podnetom u četvrtak, Jermenija je zatražila od suda da potvrdi naređenja koja je dao Azerbejdžanu u februaru, kada je Bakuu naloženo da obezbedi slobodno kretanje koridorom Lačin do i iz regiona Nagorno Karabah, i da mu naloži da se uzdrži od svih akcija direktno ili indirektno usmerenih na raseljavanje preostalih etničkih Jermena iz regiona, prenosi Rojters.

Azerbejdžansko Ministarstvo spoljih poslova pozvalo je juče misiju UN da poseti Nagorno-Karabah u ”narednim danima”.

SAD i drugi pozvali su Baku da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Karabah, zbog zabrinutosti zbog mogućih kršenja ljudskih prava, a Jermenija je optužila Azerbejdžan za etničko čišćenje u Karabahu, što Baku poriče.

Više od tri četvrtine od 120.000 Jermena izbeglo je iz otcepljenog regiona Nagorno-Karabaha posle poraza od Azerbejdžana prošle nedelje.

Međunarodni sud pravde u Hagu je sud UN za rešavanje sporova između država, pri čemu su njegove presude obavezujuće, ali sud nema direktnih mehanizama da ih sprovede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here