EPA-EFE

Vlada Jermenije obratila se Rusiji, Organizaciji dogovora za kolektivnu bezbednost (ODKB) i Savetu bezbednosti UN zbog zaoštravanja situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je jermenska televizija.

“Iz kabineta ministara saopšteno je da se Vlada već obratila Rusiji, Savetu bezbednosti UN i ODKB u vezi sa agresijom na teritoriju Jermenije“, navodi se u saopštenju.

Ranije je pres-služba Vlade Jermenije saopštila nakon sednice Saveta bezbednosti, koju je održao premijer zemlje Nikol Pašinjan, da namerava da zatraži pomoć od Moskve, ODKB i UN.

Na jermenskoj strani ima mrtvih i ranjenih

Oglasio se portparol jermenskog Ministarstva odbrane Aram Torosjan koji je rekao da se nastavljaju rovovovske borbe u nekim delovima jermensko-azerbejdžanske granice.

– Protivnik nastavlja da koristi artiljeriju, minobacače, bespilotne letelice i streljačko oružje velikog kalibra u pravcu Vardenisa, Sotka, Artaniša, Išhanasara, Gorisa i Kapana. Gađaju kako vojne objekte, tako i objekte civilne infrastrukture – rekao je Torosjan, istakavši da “protivnik ne prestaje sa pokušajima napredovanja”.

On je istakao da sa jermenske strane ima mrtvih i ranjenih, i da se podaci utvrđuju.

Azerbejdžan optužuje Jermeniju

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana optužilo je jermensku stranu da namerava da prekine mirovni proces.

– Jermenija je pod raznim izgovorima usporavala proces normalizacije, pokazivala je destruktivnu poziciju na pregovorima koji su vođeni uz međunarodne napore, nije povukla jermenske oružane snage sa teritorije Azerbejdžana uprkos obavezama u okviru trilateralnih izjava i postignutih sporazuma, a takođe je nastavila da minira teritorije”, navodi se u saopštenju azerbejdžanskog spoljnopolitičkog resora.

Obavešteni Putin, Lavrov, Blinken

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarao je sinoć telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u vezi sa zaoštravanjem situacije na granici sa Azerbejdžanom, saopštila je pres-služba jermenske vlade.

“Premijer je izneo detalje o provokativnim, agresivnim dejstvima Oružanih snaga Azerbejdžana protiv suverene teritorije Jermenije koja su počela u ponoć, a koja su praćena gađanjem iz artiljerijskog i streljačkog oružja velikog kalibra. Pašinjan je rekao da su dejstva azerbejdžanske strane nedopustiva i istakao je važnost adekvatne reakcije međunarodne zajednice”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se dogovorili da ostanu u kontaktu. Jermenska strana takođe je razgovarala sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, koje su obavestili o situaciji na granici.

Nakon toga se oglasio Blinken koji je rekao da su SAD duboko zabrinute zbog sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana, te da pozivaju strane da hitno prekinu vatru.

Situacija na granici

Stanovnici nekoliko jermenskih gradova sinoć su prijavili eksplozije izazvane artiljerijom i dronovima. Jermensko ministarstvo odbrane saopštilo je da je vojska Azerbejdžana koristila tešku artiljeriju i da se koriste i dronovi.

Oglasio se i Azerbejdžan koji tvrdi da je Jermenija “počela široke provokacije” protiv azerbejdžanskih oružanih snaga, koje su odgovorile “intenzivnom vatrom” na jermenske položaje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here