Pixabay.com
Jermenija

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da bi želeo da potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom do kraja ove godine.

– Vlada i ja ćemo uložiti sve moguće napore kako bi se to realizovalo – rekao je Pašinjan tokom obraćanja u parlamentu Jermenije.

Kako je precizirao, postoji jedna bitna okolnost koja je povezana sa razgraničenjem.

– Nadamo se – i to je važan detalj – da će do potpisivanja mirovnog sporazuma biti završeno razgraničenje. Koliko je to realno? Ako uzmemo u obzir to da smo se u Pragu dogovorili da će se to sprovoditi na osnovu granica iz 1991. godine, to može da bude realno, pošto su te granice poznate – precizirao je jermenski premijer.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se pokrene dijalog između Azerbejdžana i Nagorno-Karabaha, jer treba da „postoje određeni vidljivi mehanizmi za zaštitu prava i bezbednosti Jermena u Nagorno-Karabahu“.

Istovremeno je Pašinjan saopštio da će Jermenija inicirati sastanak lidera Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) o situaciji na granici sa Azerbejdžanom. Jerevan očekuje od ODKB jasnu političku procenu situacije i usvajanje mape puta za obnavljanje teritorijalnog integriteta Jermenije.

Pašinjan potvrdio učešće na samitu sa Putinom i Alijevom

Pašinjan je takođe saopštio da namerava da učestvuje u trilateralnom sastanku sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana Vladimirom Putinom i Ilhamom Alijevom u Sočiju.

– Predsednik Rusije pozvao nas je na trilateralni sastanak u Soči 31. oktobra. Ja sam potvrdio svoje učešće, ali ne znam da li je potvrdila azerbejdžanska strana – precizirao je jermenski premijer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here