pixabay.com
Bela kuća

Američki Stejt department pozvao je sve strane u Jermeniji da izbegnu eskalaciju nasilja i da se vojska ne meša u politiku.

– Svesni smo nedavnih događaja u Jermeniji. Vrlo pažljivo pratimo situaciju. Pozivamo sve strane da se uzdrže i izbegnu eskalaciju i nasilje. Podsećamo sve strane na osnovni princip demokratije da oružane snage države ne treba da se mešaju u unutrašnju politiku – istakao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs na brifingu.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju demokratske procese i institucije u Jermeniji i da nastavljaju da podržavaju demokratiju i suverenitet Jermenije.

– Pozivamo lidere da mirno reše nesuglasice, poštujući vladavinu zakona, demokratiju i institucije Jermenije – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Stejt department nije došao do zaključka da li se u Jermeniji desio pokušaj državnog prevrata, ali da SAD „pažljivo prate situaciju“.

Jerevan je potresla nova politička kriza nakon neopreznih reči jermenskog premijera Nikola Pašinjana o ruskom sistemu „Iskander“. Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije je, prema izveštajima medija, ismejao premijera, zbog čega je smenjen, a nakon njega je razrešenje sa dužnosti predloženo i načelniku Generalštaba.

U četvrtak ujutro, jermenske Oružane snage izdale su saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. U međuvremenu, opozicija je podigla barikade i podigla šatore ispred zgrade parlamenta. Oni ne žele pregovore sa vlastima i zahtevaju ostavku premijera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here