Jezda: Hapsili me zbog Karadžića

0

 

Vasiljević je uhapšen aprila 2009. jer je predao, kako sumnjaju holandski istražni organi, lažna dokumenta za dobijanje azila.

 

"To nije istina. Nisam imao nikakav falsifikovani pasoš. Uhapšen sam uz saradnju haških istražitelja i vlasti iz Beograda da ne bih svedočio na suđenju Radovanu Karadžiću“, tvrdi Vasiljević u intervjuu „Blicu“.

 

On je rekao da je u Holandiju došao iz Ekvadora po pozivu Haškog tribunala da bi svedočio na suđenju Jovici Stanišiću, bivšem šefu srpskog DB-a.

 

Vlasnik "Jugoskandika" se od oktobra prošle godine nalazi u kućnom pritvoru u jednom selu pored mesta Gronigem u Holandiji.

 

Prodaja Jezdine vile

 

Jezdimir Vasiljević prvi put je napustio Srbiju 1993, kada je propao „Jugoskandik“. Uhapšen je na beogradskom aerodromu 22. februara 2001, a iz zatvora je pušten 29. oktobra 2001. kada je kao jemstvo dao vilu na Dedinju. Ona mu je oduzeta 26. jula 2006, odlukom Vrhovnog suda Srbije. Četvrti opštinski sud u Beogradu, kao nadležni za izvršenja, doneo je odluku o prodaji vile u Ulici Augusta Cesarca 2b, a novac od prodaje će ići u budžet Srbije.

Ministarstvo pravde Srbije je odmah po njegovom hapšenju zatražilo izručenje jer je za Vasiljevićem raspisana Interpolova poternica zbog neodazivanja na poziv suda. On je optužen i da je proneverio 58 miliona maraka. Poternica za njim je raspisana u aprilu 2006, kada je ponovo napustio Srbiju.

Na konstataciju da je poziv iz Haškog suda dobio da svedočio o novcu koji je preko "Jugoskandika" davao Stanišiću i DB-u, Vasiljević je odgovorio potvrdno.

 

"Jeste, to ih je interesovalo. Njih u stvari najviše interesuje da dokažu genocid. Hteo sam da svedočim, kako ja hoću, a ne kako mi oni kažu. Kada sam razgovarao sa haškim istražiteljem Tore Soldarom rekao sam mu da imam dokaze, snimke i fotografije koje hoću da pokažem na suđenju Karadžiću. Na njima se vidi kako holandski vojnici razoružavaju 1.000 muslimanskih vojnika, koji su kasnije pronađeni mrtvi. On je odbio i uvredio me“, tvrdi Vasiljević.

 

"Gazda Jezda“ je dodao i da je „tu razgovor bio završen i ubrzo sam uhapšen na osnovu lažnog i-mejla iz Srbije u kome se tvrdi da postupak protiv mene zastareva tek 2012. godine, iako je već zastareo“.

 

Na konstataciju da se ipak, postupak i dalje vodi, Vasiljević je kazao da su „kasnije iz Beograda poslali i zahtev na osnovu stare, odbačene optužnice za "Jugoskandik".

On je dodao da namerava da se vrati u Ekvador, čiji je državljanin, ali da smatra da će to teško ići. „Mene žele da isporuče Srbiji“, tvrdi on.

Na pitanje ko je uzeo najviše novca iz "Jugoskandika", Vasiljević je odgovorio: „Ne znam, država. U Crnoj Gori su uzeli svu naftu. To znate".

On je kazao i da ne zna ko je u Srbiji uzeo najviše novca. "Svi su uzimali. Novac je uzela država preko stečajnog postupka koji još traje. Veštak je tvrdio da je radio po tužbenom zahtevu, a ne po papirima iz "Jugoskandika". Još se krije ko je uzeo novac“.

Vasiljević tvrdi i da nije uzeo ništa od novca iz „Jugoskandika“. „Meni ništa nije ostalo, sve su uzeli".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here