TO Zlatibor
Raskoš prirode: Ribničko jezero

Izuzetne lepote, sa divnom klimom i čistim vazduhom, Zlatibor je poznat po opojnom mirisu borova, koji kod svih stvara osećaj kao da su na moru, a ima i izvesnih vodenih blaga koji upotpunjavaju taj utisak. Njegovo Ribničko jezero je kao stvoreno za punjenje baterija, dok obližnja kupališta čine da apsolutno zaboravite da ste na planinskoj visoravni, a ne negde na Mediteranu.

Bogat prostranim proplancima ispresecanih potocima, Zlatibor je prestonica srpskog planinskog turizma. Pun je gostiju tokom cele godine, a leti je to najviše zahvaljujući tamošnjim jezerima i kupalištima. Mali zadatak za goste, a naše čitaoce: otkrijte da li je tačno da Zlatibor pod suncem dobija neverovatan zlatni sjaj, pa ga s punim pravom zovu i Zlatna planina.

Kupališta u Semegnjevu: Zlatiborska jezera i Trčinoga

Mesto gde se vile kupaju

Svima znano jezero u centru turističkog naselja i neodvojiv deo Kraljevog trga nastalo je 1947. pregrađivanjem reke Obudovice.

– Od samog formiranja to jezero ima jednu važnu ulogu, a to je da svojom nesvakidašnjom lepotom krasi centar Zlatibora, dok uređena obala i šetalište s klupama i ležaljkama pružaju odmor u senci stoletnih borova, kojima se gosti uvek rado vraćaju. Nedavnom rekonstrukcijom jezero je dobilo novi sjaj, a posetioci pravo mesto za nezaboravne trenutke, sjajne fotografije i nove uspomene – ističu u Turističkoj organizaciji Zlatibor.

Tu se hvale i obližnjim Ribničkim jezerom u podnožju Tornika, koje je izgrađeno na reci Crni Rzav. Ovo jezero snadbeva vodom naselja Zlatibor i Čajetinu, tako da je kupanje u njemu, logično, zabranjeno. Uprkos tome, njegove obale su tokom leta stecište brojnih izletnika oduševljenih lepotom pejzaža koja ispunjava mirom. Tamo je i međustanica najduže panoramske gondole na svetu, Gold gondole, najnovije atrakcije na Zlatiboru. Upravo je prelazak iznad Ribničkog jezera jedan od najlepših prizora tokom impresivne vožnje od centra do Tornika, najvišeg zlatiborskog vrha sa 1.496 metara.

Uživanju na Zlatiboru leti doprinosi i nekoliko kupališta u okolnim zlatiborskim selima. Formirana u netaknutoj prirodi, pregrađivanjem čistih planinskih potoka, ova prirodna jezerca su prave oaze letnjeg odmora pristupačna svakome ko želi da se osveži i prepusti uživanju. Neka od turistima omiljenih kupališta su u Semegnjevu, potom Jokino vrelo u selu Branešci, Božovića vodenica u Mušvetama, Boškova voda u Ljubišu. Semegnjevo pritom ima tri kupališta (Trčinoga, Kod Komša i Zlatiborska jezera) raznovrsnog sadržaja, po principu “za nekoga sve, za svakog po nešto”. Tokom leta podjednako su posećeni i bazeni u selima Gostilje i Golovo.

Naš čuveni pesnik Ljubivoje Ršumović često ističe da je rodom iz zlatiborskog sela Ljubiš i ne krije ljubav prema planinskoj visoravni na koju su kraljevi dolazili po zdravlje. I njega je, kao i ostale meštane, ali i sve turiste, Zlatibor “kupio” vidljivim, a još više skrivenim lepotama, pravim biserima prirode. Jedan od njih je Gostiljski vodopad u kojem se vile kupaju. Tako bar tvrdi legenda o ovom prelepom slapu.

Vredi posetiti i pećinu Prerast u Dobroselici

Avantura za sve

Svaki Zlatiborac poslaće turistu da otkrije tajnu magične Stopića pećine (duge 1.691m), zbog čega je 2019. i 2020. sa više od 90.000 posetilaca bila najposećeniji turistički lokalitet u Srbiji. Ima impresivne bigrene kade, impozantan ulaz visok 18 i širok 30 metara i najveći podzemni vodopad na Balkanu, visine 10 metara, gde su se skrivali hajduci, četnici i partizani te je zato dobio naziv Izvor života. Reći ćemo još samo da je fantastična fotografija, koja prikazuje pećinske bigrene kade, proglašena za najlepšu fotografiju zaštićenog prirodnog dobra na svetu.

Zlatibor je poznat po brojnim atrakcijama, ali i po neograničenim mogućnostima za aktivan porodični odmor. Klinci će zasigurno uživati na dečijem igralištu i ringišpilu za najmlađe, kao i u tematskim parkovima u kojima mogu da se “druže” s dinosaurusima ili da vide kaubojsko i indijansko selo. Za one koji vole sportove, tu je multifunkcionalni teren za košarku, tenis, mali fudbal i mini golf, a nisu zaboravljeni ni adrenalin-ovisnici za koje je osmišljen Avantura park, gde zabavi nema kraja.

Osim prirodnih lepota, treba posetiti poznato zlatiborsko selo Sirogojno i kupiti džemper, koji se tamo štrika, a kakav su sličan nosile Nensi Regan i Barbara Buš. Što se tiče smeštaja, Zlatibor se može pohvaliti bogatom ponudom, od hotela različitih kategorija, apartmanskih kompleksa i konačišta do privatnih vila.

– Turistima, koji preferiraju odmor u prirodi, sve su privlačnija seoska domaćinstva, poznata po gostoljubivošću domaćina koji goste dočekuju kao prijatelje, a ostanak čine nezaboravnim. Dođite i otkrijte priču o zlatnom boru, po kome ova planina nosi ime i uverite se u sve gore navedeno. Čekamo vas – pozivaju iz TO Zlatibor.

Čista magija

Stopića pećinu čini pet celina: Svetla i Tamna dvorana, Velika sala s kadama, Rečni i kanal s kadama. Zaštitni znak su joj famozne bigrene kade, nastale taloženjem krečnjaka, koje formiraju kosi zid preko koga se voda stalno preliva. Pešačka staza je duga samo 300 metara, ali i to je sasvim dovoljno da se spoznaju sve lepote i specifičnosti ove pećine. Novi uređeni deo pećine osvetljen je belim led svetlima, a doživljaj upotpunjuje i podvodna rasveta.

Kupališta u Semegnjevu: Zlatiborska jezera i Trčinoga

Gostiljski slap

Zlatiborsko naselje Gostilje je rodno mesto prvog srpskog socijaliste Dimitrija Tucovića. Od njegove kuće, još veća atrakcija je prelepi vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara.

Pozdrav od kiridžije

Nezaobilazan momenat boravka na Zlatiboru je slikanje u centru pored 2,6 metara visoke drvene statue kiridžije u tradicionalnoj zlatiborskoj nošnji (lanene pantalone i košulja, jandžik – kožna torba, šubara i opanci) sa tovarnim konjem.

Uzbudljiva avantura

Zlatna gondola pruža turistima nezaboravan doživljaj i 25 minuta uživanja u lepotama Zlatibora (koliko traje vožnja u jednom pravcu).

Dino park: Omiljeno mesto dece

Puno adrenalina

Ljubitelji adrenalinskih sadržaja neće znati šta prvo da probaju između Avantura parka, vožnje kvadovima, letenja paraglajderom, planinskog biciklizma, penjanja uz veštačku stenu, zip lajna, boba na šinama, tjubinga…

Staro selo

U čuvenom Sirogojnu nalazi se jedinstveni muzej “Staro selo”, koje čuva i neguje narodnu tradiciju i prikazuje kako se živelo u drvenim kućama s kraja 19. i početkom 20. veka. Sirogojno je poznato po džemperima, nekada prikazivanih na svetskim modnim revijama koje su potom nosile tadašnje zvezde, ali i žene državnika.

Uživanje u centru naselja: Odmor uz lep pogled

Smeštaj

Za smeštaj na bazi polupansion u hotelu sa 2* potrebno je izdvojiti oko 3.500 dinara (30 evra) po osobi, dok u hotelu sa 5* ista usluga košta 8.800 dinara (75 evra). Cena dnevnog najma apartmana u privatnom smeštaju kreće se od 2.900 do 7.055 dinara (25-60 evra) u zavisnosti od lokacije, opremljenosti i kategorije apartmana. Cena polupansiona u seoskim domaćinstvima po osobi ide od 2.500 dinara (oko 22 evra), pa naviše.

Kako stići

Koordinate za Zlatibor: 43°38?53″ SGŠ i 19°40?44″ IGD
Horgoš – Zlatibor oko 400 km
Centar Zlatibora – Ribničko jezero 7 km, kupališta: Zlatiborska jezera 9 km, Kod Komša i Trčinoga po 8 km, Stopića pećina 19 km, Boškova voda 25 km, Ski centar “Tornik” 9 km, Prerast 23 km, Gostilje 20 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here