TOO Veliko Gradište

U zagrljaju dve reke – plavog Dunava i zlatonosnog Peka – Veliko Gradište krije Srebrno jezero, mesto izuzetne lepote sa svim predispozicijama da zameni more.

Hladovina bagremove šume i dobra klima doprinose tome da gradiški biser smatraju idealnim za odmor, pa ne čudi podatak da je izbor ne samo gostiju iz zemlje, već i iz inostranstva.

U kasnim popodnevnim satima, kada sunce počinje da zalazi iza Karpata u susednoj Rumuniji, mnoštvo sunčevih zraka čini da jezero dobije biserni odsjaj zbog bezbroj iskrica po površini. I tada postaje jasno po čemu je jezero dobilo ime.

Zamena za more

Srebrno jezero, poznato po vikendicama sa vrtovima poput botaničke bašte, u svojoj ponudi ima i apartmane na samoj obali, čiji arhitektonski ambijent čini da prostor izgleda kao neka od najprestižnijih dalekih destinacija. Plaža će sigurno zadovoljiti svakog gosta, jer ima tri dela – šljunkoviti, travnati i betonski. Deo plaže prekriven šljunkom je delimično stepenast i tu turisti uživaju na najosunčanijem delu jezera, dok je drugi deo u sklopu bara gde se, osim plažnog mobilijara, mogu iznajmiti pedaline. Ljubitelji prirodne, bagremove hladovine, uživaće na travnatoj plaži u čijem nastavku se nalaze teren za odbojku na pesku i vaterpolo teren. Voda je tu veoma plitka, a dubina se postepeno povećava, što je naročito važno roditeljima s malom decom. S druge strane, betonska plaža, s koje se brzo ulazi u duboku vodu, pogodna je za iskusnije plivače. Na njoj su postavljeni suncobrani, koje turisti mogu besplatno koristiti. Ko poželi brčkanje u bazenu, može da bira između onog u dvorištu ugostiteljskg objekta Atosa i Akva parka.

Za avanturiste koji vole mirnije plaže i spoj sa prirodom, tu su dva velika kampa u kojima turisti mogu da stanu sa svojom opremom ili da iznajme prikolice ili šatore, a ljubazni domaćini će ih priključiti na struju i sanitarije.

Što se tiče okoline, one koji vole horore oduševiće činjenica da se u blizini Srebrnog jezera nalazi selo Kisiljevo. Naizgled obično seoce je sve samo ne obično, jer već 300 godina čuva tajnu o Petru Blagojeviću, prvom vampiru o kome je ostavljen pisani trag. Svakog radoznalog turistu čeka detaljnija priča o njemu kao i o reci Pek, koja osim potencijalnog zlata, “krije” i izletište Jaz uređeno za potrebe kupača. Bar jedan dan na jezeru iskoristite za obilazak Velikog Gradišta, jer se u njemu nalazi jedno od najlepših šetališta u Evropi. Proteže se duž Dunava (2,7 km) i spaja grad sa Srebrnim jezerom.

Jedna od najlepših promenada u Evropi

Šetalište za primer

S jedne strane, šetalište je ograničeno najlepšom evropskom rekom, a s druge ružama koje cvetaju od aprila do oktobra. Ponosno nosi naziv barda narodne muzike “Vlastimir Pavlović Carevac” i idealno je za popodnevne i večernje šetnje pored druge najduže reke u Evropi. Inače, divni Dunav u delu svog toka kroz Gradište dostiže širinu i do 2.000 metara te s pravom nosi epitet “Dunavskog mora”. Na samom ulazu u Veliko Gradište nalaze se velika farma mangulica i ribolovački tereni “Terahum”. Eto prilike za posetioce da se upoznaju sa načinom uzgoja ove vrste svinja u prirodnom okruženju, ali i da na jednom od nekoliko povezanih jezera posmatraju iskusne ribolovce kako se nadmudruju sa slatkovodnom ribom.

Srce velikogradištanskog pejzaža predstavlja gradski park, podignut 1908. godine na Dunavskom keju, u kojem dominira nekoliko kulturno-istorijskih spomenika.

Preporuka posetiocima je obilazak Narodnog muzeja, zaostavštine braće Đorđević sa oko 1.500 muzejskih jedinica, kao i Crkve svetog Arhanđela Gavrila, “bele golubice” izgrađene 1852. po uzoru na beogradsku Sabornu crkvu. Obavezno treba probati lokalnu hranu pripremanu po zavičajnim receptima, inspirisanim Dunavom i čarobnim pasuljem Gradištancom.

Gradište može biti i polazna tačka za obilazak obližnjih lepota: NP Đerdap, arheološkog nalazišta Viminacijum, Lepenskog Vira ili Golubačke i Ramske tvrđave. Fantastična atrakcija u blizini, tvrđava Ram i ušće reke Pek, mogu se obići kolima, ali i lokalnim brodovima Silver Star i Ana.

– Osetite šarm Srebrnog jezera, iskusite ovaj letnji raj. Pogled na blistavu površinu vode pružiće vam zapanjujući vizuelni dokaz zašto jezero nosi ime po plemenitom metalu. Bez obzira da li ste odrasli, tinejdžeri ili samo dete u srcu, na ovom mestu ćete doživeti savršenu avanturu i iskustvo koje ćete pamtiti čitavog života – garantuju u Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište uz standardno: “Dobro došli”.

Kultura u srcu pejzaža

Odmah iza glavnog trga u Velikom Gradištu šepuri se raskošni Gradski park sa spomenicima palim borcima u Prvom i Drugom svetskom ratu, bistom glumice Žanke Stokić i violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca. U parku se nalazi i nekoliko spomenika moderne umetnosti. Tokom letnjih meseci, park je domaćin raznih manifestacija, a letnja pozornica se nalazi na svega nekoliko metara od Dunava.

Košarka i veslanje

Naš slavni košarkaš Miloš Teodosić odabrao je pre pet godina Srebrno jezero za otvaranje svog košarkaškog kampa. Kroz njega je dosad prošlo na hiljade mladih talentovanih košarkaša, najviše iz Rusije, ali i iz Evrope, Amerike, pa čak i Kine. Pored kampa je izgrađena i sportska hala sa savremenom teretanom. Nacionalni veslački centar je 2006. otvorio svoje predstavništvo kraj auto-kampa, tako da Srebrno jezero koriste najuticajnije reprezentacije Evrope za pripreme veslača.

Romantično nadmetanje

Srebrno jezero može se pohvaliti mini-golf terenima sa 12 polja. Idealni su za društvo koje uživa u savršenoj zabavi, ali i za romantično nadmetanje udvoje. U okviru Tenis kluba na Srebrnom jezeru turistima su na raspolaganju četiri teniska terena osvetljena reflektorima, što omogućava igranje i u večernjim satima, a postoji mogućnost iznajmljivanja opreme.

Vodena oaza

U neposrednoj blizini šetališta na Srebrnom jezeru nalazi se Akva park Silver lake – kompleks bazena, sa vodenim atrakcijama za odrasle i decu. Na 2.500 kvadratnih metara nalazi se pet bazena različitih dubina, od kojih je jedan namenjen najmlađima (do 3 godine) dok nezaboravnu zabavu garantuju tobogani.

Čudotvorni manastir

Nezaobilazna tačka obilaska je i Manastir Nimnik. Građen u doba kneza Lazara, a posvećen letnjem Svetom Nikoli, nalazi se u šumi, u ataru sela Kurjača. Veruje se da pomaže parovima koji ne mogu da imaju dece. Prema legendi, manastir je dobio ime po rečima devojčice Vlahinje, koja je na pitanje Turaka “gde je manastir i ima li hajduka”, odgovarala sa “nušću nimik” – “ne znam ništa”.

Pogled na Ram s broda

Svedok prohujalih vremena

U obližnjem selu Ram nalaze se ostaci Keltskog svetilišta i rimskog vojnog logora Lederate, koji svedoče o smenjivanju civilizacija i kultura pre nove ere. Srednjovekovna lepotica tvrđava Ram podignuta je 1483. godine po nalogu sultana Bajazita.

Zborište Nimfi i zlatno runo

Reka Pek duga je 129 kilometara, a izvire u podnožju Crnog vrha. Po legendi, ušće Peka u Dunav poznato je po rečnim Nimfama koje su se tu okupljale u vreme velikih praznika. Postoji i verovanje da su drevni argonauti baš na ovom mestu našli zlatno runo sa koga se zlatna prašina rasula po celoj reci. Zato je reka poznata kao Zlatni Pek. Prošetajte do ušća Peka i zamislite želju. Kažu da se ostvaruju.

Tri veka misterije

Nakon smrti Petra Blagojevića 1725, u Kisiljevu su jedan za drugim umirali mladi ljudi od bolesti koja je trajala samo 24 sata. Oni koji su doživeli jutro rekli su da ih je Petar u toku noći posećivao, davio i “pokušao da im isisa dušu”. Selom je zavladao ogroman strah, pa su meštani molili austrijskog predstavnika vlasti Frombaldu da im dozvoli iskopavanje groba. Kada su iskopali Petrovo telo, koža mu je bila rumena, nokti i kosa dugački, a sveža krv na usnama. Proboden je glogolovim kolcem, zapaljen i rasut po rukavcu Dunava, današnjem Srebrnom jezeru. O Petru Blagojeviću danas se ne govori, a na groblju u Kisiljevu često šetaju novinarske ekipe iz celog sveta.

Smeštaj

Cena noćenja u Garni hotelu “Danubia park” (sa spa-centrom i zatvorenim bazenom) kreće se od 6.400 od 22.000 dinara (54-187 evra), dok je u vilama između 1.800 i 3.500 dinara (15-30 evra). U privatnom smeštaju prenoćište košta od 1.000 do 7.000 dinara (8,5-59,5 evra).

Cena zavisi od kategorije sobe – apartmana i broja osoba/ležaja u smeštajnoj jedinici.

Kako stići

Koordinate Srebrnog jezera: 44°45’19” SGŠ, 21°25’37” IGD
Horgoš – Srebrno jezero oko 338.6 km (do Velikog Gradišta 328 km, pa još 10.6 km do jezera)
Srebrno jezero – Kisiljevo 0,9 km, tvrđava Ram 15 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here