Jorgovani za vilu Ravijojlu

0

Kuća Radeta Jorovića (60) u Beogradu ovih dana miriše na jorgovan. Pevač je gostovao na tradicionalnoj kulturno-turističkoj manifestaciji u selu Miroč na istoimenoj planini, nedaleko od Brze Palanke, pa je u svoj dom doneo bukete ovog cveća.

PEVAČ I MARKO KRALJEVIĆ: Rade u selu Miroč
 

– Jorgovan fest je festival narodnih običaja, koji se bavi očuvanjem etno baštine istočne Srbije, a ima i takmičarski karakter jer organizator pored mlađih i selekcija odraslih KUD-ova, nagrađuje vokalne i instrumentalne soliste. Sastavni deo Jorgovan festa su i sportska takmičenja u narodnom višeboju: bacanje potkovice u cilj, gađanje buzdovanom, gađanje jabuke strelom, skok iz mesta trupačke… Bilo je mnogo lepo i okupilo se nekoliko hiljada posetilaca – kaže Jorović, koji je bio gost muzičkog dela programa. Glavna atrakcija manifestacije bio je Marko Kraljević, koga je glumio amaterski glumac iz Knjaževca.
– U selu je bunar Kraljevića Marka, gde je, kako kaže legenda, junak ašikovao sa vilom Ravijojlom. Zato svake godine ožive lik Kraljevića Marka na Jorgovan festu, a na manifestaciji se organizuje i izvor za vilu Miroča. Što se mene tiče, ja sam samo ašikovao sa Dunavom i božanstvenom prirodom ovog kraja, a supruzi, mojoj Ravijojli, sam poneo bukete jorgovana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here